10 feb. 2022 | 11:46

Locul din România unde s-ar afla ascunsă comoara legendară a regelui Decebal. Indiciile duc spre această zonă

Știri generale
Locul din România unde s-ar afla ascunsă comoara legendară a regelui Decebal. Indiciile duc spre această zonă
Unde ar fi ascuns regele Decebal comoara? Ce spun istoricii?

Unde s-ar putea afla comoara incredibilă a regelui Decebal? Mulți oameni au căutat-o de-a lungul anilor. Există indicii pe un râu care ar putea duce spre aurul dacilor. Locul a fost numit Sargeția în Antichitate, iar unii istorici au declarat că aici ar fi ascuns Decebal comori prețioase în timpul războaielor daco-romane. Ce mărturii mai fac specialiștii despre eveniment?

Indicii către comoara legendară a regelui Decebal: unde s-ar ascunde?

Regele Decebal ar fi ascuns comorile dacilor în râul Strei. Descoperirile și mărturiile din trecut oferă indicii asupra locurilor unde s-ar afla aurul pe care mulți l-au căutat de-a lungul timpului.

Râul menționat izvorăște din Munții Șureanu și are izvoarele în apropiere de Sarmizegetusa Regia, vărsându-se în râul Mureș, ulterior parcurge aproape 90 de kilometri prin Hațeg și Hunedoara. În Antichitate era cunoscută drept Sargeția, iar unii specialiști susțin și acum că acesta este locul potrivit unde regele ar fi ascuns comoara.

Decebal a parcurs râul cu ajutorul unor prizonieri și a săpat o groapă în care a pus argind și aur, dar și alte lucruri prețioase peste care a pus mai apoi pământ. Regele a ascuns în anumite peșteri veșminte și alte lucruri ale poporului, ulterior i-a omorât pe cei care l-au ajutat pentru a nu duce vorba mai departe.

„Decebal abătuse râul cu ajutorul unor prizonieri şi săpase acolo o groapă. Pusese în ea o mulţime de argint şi de aur, precum şi alte lucruri foarte preţioase, aşezase peste ele pietre şi îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui.

Tot cu oamenii aceia Decebal pusese în siguranţă, în nişte peşteri, veştminte şi alte lucruri la fel. După ce făcu toate acestea, îi măcelări, ca să nu dea nimic pe faţă”, arăta istoricul latin Dio Cassius, autorul celor mai ample relatări din Antichitate despre războaiele daco-romane, conform adevărul.ro.

Ce spune legenda?

Legenda arată că toată comoara ar fi ajuns în Roma, odată cu alte prăzi făcute după ce un get luat prizonier și-a trădat regele. Romanii au descoperit atunci peste 160 de tone de aur și 300 tone de argint. Unii autori susțin că regele Decebal ar fi ascuns, de fapt, cele prețioase aproape de Sarmizegetusa Regia.

„Mai frumoasă istorie scrie Lazie (n.r. Wolfgang Lazius) despre nişte români şi o parte a visteriei de Decebal ascunse supt albia Streiului, celei neaflate de împăratul Traian, zicând: o parte a vistieriei acestuia, mai înainte de opt ani (Lazie scrie în anul 1551), în numitul râul Sargeţiei”, relata Gheorghe Șincai, în Hronica Românilor.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut. Înainte era un om bogat
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Vanghelie râde de bucătarul Piedone: Peste patru ani o să candideze la Sectorul 2
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Capital.ro
Reţetă tradiţională drob de miel fără prapur. Cu ce trebuie uns pentru a nu fi uscat
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Ce e INTERZIS să facă în MARȚEA MARE din Săptămâna Patimilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro