Mulți români merg în vacanță în Grecia, Turcia, Italia, Franța sau Spania pentru peisaje de vis, însă și în țara noastră sunt multe locuri care merită să fie descoperite. Un astfel de loc se află în Dobrogea și este supranumit Toscana României, datorită culorii spectaculoase pe care o are apa.
În țara noastră sunt numeroase locuri care așteaptă să fie descoperite de turiști și pe care merită să le vezi măcar o dată în viață. Un astfel de loc este situat în inima mulților Măcin, iar peisajele surprinse de fotografii pasionați de natură nu mai au nevoie de nicio descriere.
În munții Măcin se află și un lac de un albastru perfect, pe care merită să îl vizitezi. Lacul Iacobdeal, situat pe vârful cu același nume, poate fi vizitat pornind din satul tulcean Turcoaia și se întinde pe o suprafață de un hectar. Este un loc despre care puțini știu, însă de o frumusețe rară.
Lacul este unic în România, datorită modului în care s-a format. În el nu se varsă nicio apă curgătoare și niciun canal, motiv pentru care este considerat o minune a naturii. În funcție de perioada anului, apa are o culoare albastră sau turcoaz. Lacul este situat în mijlocul unei foste exploatări de granit a italienilor care locuiau în zonă în urmă cu mai bine de 100 de ani. Întinderea de apă s-a format în anul 1930, ca urmare a unei dinamitări a uneia dintre galerii.
Se spune că, în urma exploziei, apa din pânza freatică a năvălit la suprafață, iar muncitorii nu au mai apucat să își ia ustensilele de acolo. Localnicii care știu povestea lui spun că pe fundul lacului se mai află încă vagonete de piatră care nu au mai putut fi scoase, după ce apa a acoperit zona. Deși seamănă cu un lac glaciar, modul de formare îl face să fie unic.
Lacul are o adâncime de 30 de metri și o suprafață de un hectar și este înconjurat de pereți de smalț și granit, având maluri abrupte. Pentru a ajunge la lac, trebuie să găsești satul Turcoaia, iar de acolo până în vârful unde se află lacul, drumul este relativ scurt. Cei care merg acolo pot face trasee montane, pot urca și pe alte vârfuri și pot vizita Parcul Național Munții Măcinului, aflat în apropiere. Turiștii care vor să stea mai mult trebuie să știe că se poate campa în zonă.