În ultimii ani, ca urmare a unor noi descoperiri importante, mai ales din punct de vedere arheoloigic, autoritățile locale au luat decizii de a stopa săpăturile agricole, și nu numai, în anumite zone din țară. Se pare că o astfel de decizie, încă din primele zile ale anului 2024, a fost luată într-unul din județe. Așa că vorbim azi despre locul din România în care nu vei mai avea voie să sapi, iar localnicii se revoltă. Citește și află unde se întâmplă asta, dar și ce spun autorităţile în apărarea lor.
Majoritatea locuitorilor de sate trăiesc de pe urma a ceea ce cultivă pe terenurile agricole, dar asta ar putea să dispară ca urmare a unor decizii la nivel local de a interzice săpatul. Motivația din spatele acestor decizii sunt zone întinse de teren declarate ca fiind situri arheologice. O astfel de decizie a fost luat la nivelul Județului Olt, unde la începutul acestui an, conform Muzeului Județean Olt, au fost făcute noi descoperiri arheologice.
Vezi despre: Descoperire istorică în România. Erau vechi de 3.000 de ani și au fost găsite în pădure
Reprezentanții instituției spun că au fost descoperite în satul Ipotești, fiind vorba despre ”cinci puncte menționate în bibliografie în anii trecuți”, conform arheologului Florin Ciulavu, din cadrul Muzeului Județean Olt, care precziează că la începutul anului aici au fost descoperite o măsea de mamut, ceramică din toate epocile istorice, unelte din silex și un mormânt uman foarte vechi.
„Toate cele cinci puncte menționate în bibliografie în anii trecuți sunt de fapt același sit arheologic. Și tot satul Ipotești, din punctul meu de vedere, este pus pe un sit arheologic foarte mare.
După Reșca și după Celei va fi al treilea unde tot satul va fi în sit arheologic”, a precizat arheologul Florin Ciulavu, din cadrul Muzeului Județean Olt.
Află despre: Cine este Cornel Dinicu, patronul pensiunii ‘Ferma Dacilor’. Ce a făcut la Tohani, înainte de incendiu
În urma deciziilor de sistare a săpăturilor, localnicii din Ipotești s-au revoltat, fie că vorbim de terenurile agricole, fie că vorbim de săpăturile necesare pentru anumite construcții. În acest sens, autoritățile locale au luat decizia de a introduce un aviz necesar și de la Direcția de Cultură, precum și de prezența unui specialist arheolog care să ateste dacă respectiva zonă este sit arheologic sau nu.
De exemplu, în satul Reșca, despre care se știe că este construit pe fosta cetate romană „Romula Malva”, localnicii nu au voie să sape fără aceste avize prealabile, ceea ce a determinat o reacție dură din partea localnicilor.
„Sătenii nu înțeleg deocamdată ce presupune un sit arheologic, de aceea noi am luat în calcul să procedăm și acolo așa cum am procedat la Reșca și în alte părți și să facem niște mici campanii de informare.
Încă nu am reușit să discutăm cu colegii de la Direcția de Cultură, dar o vom face, pentru a realiza campanii comune de informare. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă”, a mai precizat arheologul dr. Florin Ciulavu, conform Adevărul.ro.
Află despre: Comoara veche găsită de poliţiştii români în maşina unor bulgari. Voiau să o scoată din ţară, are peste 1.500 de ani
În baza cercetărilor din ultimii ani, numai în județul Olt au fost catalogate peste 200 de situri arheologice de o valoare inestimabilă, toate fiind înscrise în Repertoriul Arheologic Național. Dar, mai spun aceeași specialiști, tot în județul Olt se preconizează creșterea acestor situri, având în vedere că la nivel național media ajunge la aproximativ 1.000 de situri pe județ.
Asta înseamnă că astfel de decizii, de interzicere a săpăturilor, sau de a demara astfel de lucrări numai în urma unor atestări ale specialiștilor, să mai apară, în funcție de descoperirile făcute de arheologi.