Locul din România care se află în primele 10 din lume. Ce face special acest lac, nu ai auzit de el până acum

de: Stan Nicu
25 10. 2023

România are multe locuri frumoase de vizitat, însă multe sunt necunoscute chiar multora dintre români. Am aflat care este locul din România care se află în primele 10 din lume. Ce face special acest lac, nu ai auzit de el până acum.

Locul din România de o frumusețe rară. Este unic în Europa

România se bucură de multe obiective cu care se poate lăuda la nivel internațional, însă din păcate sunt prea puţin cunoscute. Este şi cazul unui baraj afalt într-o zonă de o frumusește incredibilă.

Într-o zonă ca de poveste, la 104 kilometri de Pitești, pe cursul superior al râului Dâmbovița, între munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa (județul Argeș), se regăsește Pecineagu, unul dintre cele mai mari baraje de anrocamente (îngrămădiri de bolovani, piatră, beton) de pe Pământ.

Barajul Pecineaga, unic in Europa

Citește și: Cele mai frumoase obiective turistice din Oradea

Barajul a fost finalizat în urmă cu 40 de ani şi se află în exploatarea Administrației Naționale Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea: Barajul are nu mai puțin de 107 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 267 metri.

Cum se ajunge la barajul Pecineag

La barajul Pecineag se poate ajunge mergând pe drumul din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până ce se ajunge în comuna Podul Dâmboviței. De acolo se merge 25 de kilometri cu mașina pe un drum pietruit ce traversează și idilicul sat Sătic, potrivit Adevărul.

Pecineagu este la ora actuală cel mai mare baraj de anrocamente din Europa și se află în primele 10 de pe glob.

Lacul de acumulare Pecineagu este amplasat pe cursul superior al râului Dâmbovița, între culmile Munților Iezer-Păpușa și Piatra Craiului, la o înălțime de peste 1100 de metri.

Lacul Pecineagu s-a format prin acumularea apei între doi versanți muntoși după construirea barajului cu același nume. Acumularea are o capacitate de 63 de milioane metri cubi de apă, însă poate înmagazina până la 69 de milioane de metri cubi de apă.

Barajul Pecineag și-a atins scopul

De asemenea, barajul este construit din anrocamente, cu o mască din beton armat cu grosimea cuprinsă între 1,2 metri, în zona inferioară și 0,30 metri, în zona zona superioară.

Pentru a se mări gradul de siguranță în exploatare a barajului, între 2011 și 2012 a fost executată o lucrare ce a avut ca obiect acoperirea măștii de beton cu o geomembrană care asigură o etanșare suplimentară a acesteia. Atunci, tehnologia a fost folosită pentru prima oară în România.

Citește și: Care sunt cele mai frumoase lacuri din România

Astfel, barajul Pecineagu este autorizat din punct de vedere al siguranței în exploatare, putând asigura toate funcțiunile pentru care a fost construit: alimentarea cu apă potabilă și industrială a consumatorilor din aval, atenuarea undelor de viitură, precum și producerea de energie electrică.