Țara noastră are foarte multe destinații turistice uimitoare de care nu mulți români știu. În această categorie se află și un lac misterios, așa cum îi spun localnicii, care s-a format după cutremurul din 1977.
Lacul din zona pârâului Foroja s-a format în anul 1977, după o alunecare masivă de pământ în urma cutremurului din același an. Acesta se află pe versantul sudic al culmii Muncelu din Preluca Tâlharului, Munții Tarcăului.
Lacul misterios se află la o altitudine de 1.288 de metri și se poate ajunge la el urmând o serie de poteci. Toate pornesc din satele Goiasa și Prelunci din comuna Agăș.
În total, este vorba despre 7 poteci. Una dintre acestea începe din satul Goioasa și străbate Plaiul cu Pini, Muntele Lacu Sec, Muntele Muncelu, Lacul Foroja și Vârful Înțărcătoarea, revenind apoi în sat.
O altă opțiune de a ajunge la acest lac este să alegeți traseul care pornește din comuna Agăș. Trece pe la Lacul Agăș și urcă pe Dealul Agăș, Dealul Seaca, Bâtca Hotarului, Muntele Muncel și Dealul Hijmei. Priveliștile din această zonă sunt cu adevărat spectaculoase.
Este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România și se aseamănă Lacului Cuejdel din Munții Stânișoarei, județul Neamț.
Cercetătorii sunt de părere că au descoperit „hrana viitorului” în lacul Sovata. Este vorba despre algele ulva. Specialiști din Ungaria, SUA și Germania au venit pentru a le cerceta.
Potrivit acestora, algele ulva au o valoarea nutrițională foarte bună. Au fost descoperite la 3,5 metri adâncime și sunt o specie de alge valoroase care ar putea ajunge să fie crescute și în mediul artificial.
„Algele ulva care cresc în Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetări europene foarte largi şi detaliate, deoarece aceste alge par să fie una dintre mâncărurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutriţională foarte bună şi este o minune că aceste alge cresc aici, în Lacul Ursu.
Algele sunt sub suprafaţa apei, la o adâncime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit nişte bio-filme foarte speciale, nişte alge, aşa-zisele alge ulva. Suntem într-un grup de cercetare europeană care investighează alegele ulva”, a declarat presei Peter Hantz, potrivit Agerpres.