Mulți dintre români aleg în ficare vară destinații din străinătate, însă pierd prin alegerile făcute, întrucât în țară sunt foarte multe locuri spectaculoase. Am aflat care este locul din România care atrage mii de turiști în fiecare an. Cum s-a format noua insulă care a apărut în mijlocul Dunării.
Astăzi vă prezentăm care este locul cunoscut de foarte puțini turiști din România. Cei care cunosc locul nu ratează pentru nimic în lșume o vizită aici.
Insula din mijlocul Dunării, din dreptul orașului Galați, este tot mai vizibilă, fiind formată din cauza scăderii abrupte a debitului Dunării. Astfel, limba de nisip are zilele acestea o culoare verde aprins.
Limba de nisip a apărut pentru prima dată în anul 2003, atunci când seceta a lovit puternic țara noastră, afectând inclusiv debitul Dunării. La început, dimensiunile erau mult mai mici, fiind doar un banc de nisip pe mijlocul fluviului, ascuns sub luciul apei.
În 2003, specialiștii au spus că a fost cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani. Porțiunea de pământ s-a întins de la an de an, ajungând acum la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.
Conform Administrației Fluviale a Dunării de Jos, nivelul Dunării a ajuns vineri, 21 iulie 2023, la cota de 170 de centimetri, mai mic cu opt centimetri față de ziua de dinainte. În plus, debitul va continua să scadă și în următoarele zile.
Puțini dintre români știu că înainte de 1990, pe acel loc era o insulă cu copaci, însă ea s-a erodat în timp și a dispărut. Tot pe acel loc este astăzi insula.
”În câțiva ani se va forma iarăși pădure aici. Cei mici vor prinde pădure. Deja vedeți că salcia are un metru și se ridică rapid”, susține Viorel Ionuţ Gagu, un tânăr gălăţean care a renunţat la uniforma de poliţist ca facă călătorii pe Dunăre.
De asemenea, din ambarcaţiunea sa, turiştii au ocazia să admire panorama oraşului Galaţi, precum şi împrejurimile, să fotografieze peisaje de vis şi să se bucure de clipe de linişte pe apele Dunării.
Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că sunt șanse mari ca insula de nisip să devină permanentă.
”Eu cred că va rămâne permanentă, va fi un ecosistem foarte frumos pentru Galați, cu păsări, vegetație. Puțini gălățeni mai știu că, înainte de 1990, mai în amonte de trecerea cu bacul, era o insulă cu copaci. Ea s-a erodat în timp și a dispărut.
Această limbă de nisip din mijlocul Dunării va mai fi acoperită de apă doar atunci când nivelul Dunării va fi foarte crescut. Dacă ar fi protejată, atunci ea se va stabiliza în timp”, declară Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.