08 oct. 2023 | 14:43

Locul din România care are „magicieni ce controlează vremea”. De ce oamenii nu au voie aici, e unic în lume!

Turism
Locul din România care are
Legenda magicienilor care ar controla vremea la Peștera Huda lui Papară. Ce secrete ascunde zona sălbatică.

Cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa… Un astfel de loc din România are „magicieni ce controlează vremea”. Foto

Zona în care „magicienii controlează vremea”

Există un loc în România cu un peisaj sălbatic cu totul deosebit și spectaculos, care face ca zona să fie destinație turistică pentru mii de călători în fiecare an. Spațiul este învăluit într-o mulțime de legende, unele mai înfiorătoare decât altele. Se spune că aici sunt „magicieni ce controlează vremea”.

Este vorba despre Peștera Huda lui Papară, din Munții Trascăului. Cumulează toate superlativele: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite și cel mai mare depozit de chiropterit din țară.

Prin ce se impune Peștera Huda lui Papară

Peștera Huda lui Papară este o zonă unică în întreaga lume, însă turiștii care ajung aici nu au ce face decât să se rezume la a admira peisajul cu totul sălbatic, fiindcă în peșteră nu le este permis accesul. Asta din cauza faptului că traseul este atât de dificil încât mulți cercetători au fost pe cale să își piardă viața.

Cascada din interiorul peșterii este spectaculoasă. Aici se ascunde o colonie de lilieci impresionantă – 84.000 de lilieci din 9 specii. Galeria înaltă și drumul subteran extrem de lung fac din acest spațiu unul deosebit de interesant pentru cercetători.

Peștera a fost închisă cu poartă metalică

Cu toate acestea, mulți au fost la doar un pas de a-și pierde viața aici. În 1980, o echipă de la Polaris Blaj, condusă de Viorel Luduşan, a fost blocată în peșteră o vreme, după o viitură cauzată de topirea zăpezilor în Labiritul Luduşan, pe care tocmai îl descoperiseră. Același lucru s-a repetat în 2010.

Astfel, în circumstanțele date, autoritățile au decis să închidă peștera, fapt care a avut loc în anul 2013. De atunci, spațiul a fost blocat cu poartă metalică. Turiștii nu mai pot vizita peștera în sensul de a intra în ea. Prin urmare, pot doar să admire împrejurimile.

Ce spune legenda despre aducătorii de ploi

Peștera Huda lui Papară mai este cunoscută și drept locul din România cu „magicieni ce controlează vremea”. O legendă spune că aici au sălaș solomonarii, unii dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti.

Legenda spune că în peștera din Munții Trascăului există lacuri imense unde se scaldă balauri. Când fac acest lucru, apa dă peste margine şi inundă totul în aval. Așa aduc „magicienii ce controlează vremea” nori, vânt și numeroase ploi în regiune.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Băsescu și Constantinescu, obiceiuri culinare ciudate, la Cotroceni
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro