O fostă ruină este în prezent una dintre cele mai vizitate atracții de la noi din țară, fiind dorită chiar de cineaștii de peste Ocean ca locație de filmare. Locul a fost restaurat în urmă cu câțiva ani, după ce fusese neglijat și lăsat în paragină, acoperit de munți de gunoaie. Acum, atrage turiștii ca un magnet.
După ani întregi în care a fost lăsat în paragină, înconjurat de munți de gunoaie, un proces impresionant de restaurare l-a readus la viață, transformându-l în unul dintre cele mai vizitate locuri din România.
Castelul Corvinilor a fost construit la cererea familiei Huniazilor în secolul al XV-lea. Construcția impresionantă a fost ridicată pe un picor al Dealului Sânpetru, deasupra locului în care râurile Zlaști și Cerna, izvorâte din Munții Poiana Ruscă își unesc apele.
La poalele cetății, locul unde râul Zlaști din Hunedoara formează o mică luncă, a suferit o serie de transformări importante de-a lungul anilor. Acum zece ani, cei care ajungeau acolo puteau vedea grămezi de gunoaie și buruieni.
Localnicii foloseau malurile râului ca loc de agrement, făceau grătare, întindeau pături și chiar corturi, o priveliște ciudată pentru turiștii care traversau podul medieval.
Zona a fost igienizată și primește acum îngrijirea constantă de care are nevoie. Mai mult, au fost interzise activitățile precum grătarele și statul la plajă în perimetrul ansamblului istoric al Castelului Corvinilor.
După ce au fost îndepărtate gunoaiele și buruienile din zonă, locul turistic poate fi acum admirat la adevărata valoare.
Te-ar putea interesa și: Orașul mic din centrul României care i-a înnebunit pe turiști. Sunt câteva sute de mii în fiecare an
Unele mărturii vorbesc despre un heleșteu de păstrăvi, alimentat de un izvor termal, ce s-ar fi întins sub Castelul Corvinilor din Hunedoara. Povestea a fost relatată de Aranyi Lajos, unul dintre oamenii de ştiinţă care au contribuit decisiv la restaurarea Castelului Corvinilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
„Din Munţii Poiana Ruscăi, aşezaţi la graniţa dintre Banat şi Ardeal şi înalţi de 4.000 de picioare, izvorăsc Cerna şi de mai sus Zlaştiul (care este un pârâu lat de 3-4 stânjeni) care curge pe lângă castel şi pe lângă aşa numitul heleşteu, cândva crescătorie de păstrăvi, şi se varsă în Cerna.
Renumit la acest heleşteu era izvorul fără pereche, care curgea din stâncă şi a cărui apă cristalină, fără miros, culoare sau gust avea nouă grade, indiferent dacă afară erau zile toride ori geroase, aşa că vara este rece şi proaspătă iar iarna în loc să îngheţe, din el ies aburi.
La patru ore de Hunedoara se află Retezatul, cu toate acestea cresc struguri dulci şi smochine. Cu timpul, aerul de la Hunedoara va deveni renumit în lume. Nu se găseşte în întreg imperiul (neexcluzând nici Gräfenbergul) aer atât de curat ca aici la Hunedoara”, relata Arányi Lajos în cartea „Vajda-Hunyad vára, 1452, 1681, 1866”, publicată în 1867, potrivit Adevărul.
Te-ar putea interesa și: Locul din România vânat de străini. E un loc unic, te întorci în trecut, puţini turişti români îi calcă pragul