Locul din casă în care nu trebuie sa pui sub nicio formă termostatul. Factura la gaze și curent se va dubla

de: Năstase Mirabela
21 09. 2022

Care este locul din casă în care nu trebuie să pui sub nicio formă termostatul. Factura la gaze și la curent se va dubla, dacă nu ții cont de anumite sfaturi. Înainte de venirea sezonului rece, mulți se gândesc cu emoție la factura de gaze și electricitate, astfel că modalitățile pentru a mai economisi sunt binevenite.

Locul din casă în care nu trebuie sa pui sub nicio formă termostatul

Un sfat pentru a economisi energie și gaze este să știi unde să plasezi termostatul. Termostatul reprezintă o componentă a unui sistem, care răcește și încăzește. El este responsabil cu măsurarea temperaturii din casă. Reglarea termostatului la centrala termică înseamnă faptul că există un mecanism care controlează felul în care funcționează aparatul.

Specialiștii susțin că se poate reduce consumul de energie electrică ajustând cu înțelepciune termostatul. Astfel, dacă reduci termostatul cu două grade, poți economisi până la 5% din factura de încălzire. Dacă o reduci cu cinci grade, puteți economisi până la 10%. De altfel, investiția într-un termostat inteligent care se ajustează automat temperatura dorită te poate ajuta să economisești economisi bani.

Însă sfaturile nu se opresc aici, întrucât la fel de important este și să plasezi termostatul la locul potrivit. Dacă este expus la lumina soarelui sau la curenți de aer, asta poate schimba inutil temperatura și poate face ca bugetul electric să explodeze. Pentru a evita acest lucru, asigurați-te că termostatul este plasat pe un perete interior, aproape de centrul casei, ferit de lumina soarelui, ferestre, uși, holuri și bucătărie.

De asemenea, o altă recomandare este să te familiarizezi cu termenul „căldură reziduală”, deoarece te poate ajuta să economisești la factură, adică excesul de căldură care se produce atunci când utilizezi o mașină sau un aparat. Dacă profiți de această căldură reziduală, utilizarea energiei va fi mult mai eficientă, iar acest lucru se va resimți și la buzunar.

Alt sfat pentru economisirea energiei electrice

Un sfat pentru economisirea energiei electrice este modul în care ai grijă la iluminatul casei. Un sfat bun, pe lângă acela de a stinge lumina atunci când părăsești încăperea, este și acela de a-ți schimba toate becurile cu lămpi fluorescente compacte, eficiente din punct de vedere energetic sau, mai bine, cu LED-uri.

Becurile LED sunt și mai rentabile: nu doar că sunt cu  75-85% mai eficiente decât becurile convenționale, dar au și o durată de viață de 15-25 de ori mai mare.