În condițiile în care scoatem din buzunar sume din ce în ce mai mari de bani în fiecare an pentru a ne bucura de experiența unui „Crăciun natural”, gândul că pomul frumos împodobit se va usca după doar câteva zile nu este deloc plăcut. Dacă nu vrei să te confrunți cu această problemă, îți dezvăluim care este locul din casă în care nu e bine să pui bradul de Crăciun.
Tot mai mulți români aleg să împodobească bradul de Crăciun din primele zile ale lunii decembrie, dornici să se bucure cât mai mult timp de atmosfera de sărbătoare pe care o aduce în casă, însă se confruntă cu o mare problemă. După doar câteva zile, cei naturali încep să se usuce.
Specialiștii în îngrijirea florilor și plantelor au câteva trucuri și sfaturi ce ne vor ajuta să scăpăm de această problemă.
Dacă vrei să te bucuri cât mai mult de bradul de Crăciun, trebuie să fii atent la câteva detalii în momentul în care îl cumperi. Alege unul care are acele de culoare verde intens și care să fie ușor lipicioase. Cel mai bun mod de a testa cât de „proaspăt” este: scutură-l puțin și verifică acele căzute din el. Dacă sunt prea multe, copacul a început deja să se usuce și nu va rezista prea mult.
Verifică mereu grosimea trunchiului. Dacă are diametrul mai mare decât cea a suportului de brad, vei fi nevoit să ciobești o parte din trunchi până se potrivește – un gest ce îi va accelera procesul de uscare, straturile exterioare fiind cele mai eficiente în absorbția apei, ceea ce înseamnă că nu trebuie niciodată îndepărtate.
Temperaturile ridicate sunt inamicul numărul unul al bradului de Crăciun. Când este pus într-o cameră călduroasă sau lângă o sursă de căldură, se va usca mult mai repede. Așadar, ține-l departe de șemineu și calorifer.
„Evitați să vă supraîncărcați copacul cu prea multe decorațiuni, deoarece acest lucru poate pune prea multe tensiune pe ramuri”, notează Kamil Kowalski, președintele LimakWay Remodeling.
Unele instalații luminoase de Crăciun, în special modelele mai vechi, degajă multă căldură. Alege-le pe cele cu lumini LED.
„Regula de bază este să folosești câte un fir de lumini pentru fiecare 30 de centimetri ai pomului de Crăciun”, explică Robert Johnson, directorul senior pentru merchandising la Coast Appliances. Fiecare instalație are, în medie, 150 până la 200 de beculețe.”