Care este locul cel mai periculos din casa ta în cazul unui cutremur major, au spus experții în supraviețuire. Aceștia au spus și ce să nu faci niciodată în timpul unui cutremur. Detaliile care îți pot salva viața, disponibile un pic mai jos.
Cutremurul este un fenomen foarte greu de anticipat, astfel că fiecare seism, mai mare sau mai mic, surprinde pe toată lumea.
Experții în supraviețuire au câteva recomandări pentru români în cazul unui seism, sfaturi care ne pot salva viața.
În timpul unui cutremur fiecre secundă este prețioasă, astfel că trebuie să acționăm pe loc.
Conform experților în supraviețuire, cel mai iportant în cazul unui cutremur mare este să nu intrăm în panică.
Trebuie să ne păstrăm calmul, pe cât este posibil, atât cât să putem lua deciziile corecte pentru noi, precum și pentru familiile noastre.
Specialiștii în supravițuire spun că, dacă cutremurul ne surprinde în casă, cel mai sigur este să stai lângă un perete sau o coloană rezistentă.
Experții mai spun că dacă nu avem timp, ne putem adăposti sub masă sau sub tocul unei uși. În acest fel, suntem siguri că nu vom fi loviți de obiectele de prin casă sau de bucăți de tencuială, beton.
În cazul unui cutremur mare trebuie să stăm departe de ferestre, oglinzi, vitrine și alte obiecte care ne-ar putea răni în cădere.
Cel mai periculos loc din casă, în cazul unui cutremur de mare magnitudine, conform experților în supraviețuire, este bucătăria.
Aici, corpurile suspendate de mobilier și vasele așezate în dulapuri sunt primele care ne-ar putea răni grav în caz de cutremur puternic.
Un cutremur șine câteva secunde, de regulă, însă acele secunde par a nu se mai termina. După ce cutremurul s-a oprit nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că pot apărea replici.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem după cutremur este să verificăm instalația de gaze. Nu aprindeți lumina până nu sunteți siguri că nu existăscurgeri de gaz. Cutremurele de magnitudine mare pot isca pene de curent sau de gaz.
Specialiștii ne mai recomandă să avem o trusă de urgență pentru cazul în care suntem răniți, apă plată, alimente neperisabile (conserve), un fluier, o lanternă, toate puse la îndemână.