Lockdown în România de Crăciun și Revelion? Cine propune măsura: ”Poate salva câteva mii de vieți”

Lockdown în România de Crăciun și Revelion? Cine propune măsura: ”Poate salva câteva mii de vieți”
Efectul măsurilor de lockdown  din 2020 în România

Anul trecut, în martie România era lovită de primul val al pandemiei. La nici o lună, intram într-un lockdown generalizat, care avea să paralizeze întreaga societate românească. Ulterior restricțiile s-au mai relaxat și am crezut că totul se va potoli. Din păcate au mai venit alte trei valuri de pandemie, iar ultimul a generat cele mai multe victime, decât toate celelalte trei la un loc. Se pune întrebarea legitimă, dacă România ar trebui să intre într-un nou lockdown, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Întrebarea și propunerea a fost adrestă de deputatul USR Radu Cioreni.

Efectul măsurilor de lockdown  din 2020 în România

Anul 2020 a fost martorul unei perturbări fără precedent a activităților din întreaga lume, cauzată de răspândirea noului virus. Studii recente au arătat o reducere semnificativă a nivelului de zgomot datorită restricțiilor de lockdown impuse de autoritățile la scară locală, regională și națională pentru a preveni răspândirea COVID-19. Cu alte cuvinte Pământul a fost mai liniștit în perioadele de lockdown, când am fost obligați să stăm izolați în case.

În afară de această liniște, efectele cele mai importante au fost de ordin economic și, bineînțeles de ordin social. Cele economice, indiferent de ramura economică, se resimt și astăzi, și ca urmare a acestor efecte în 2021 avem cel puțin trei crize globale. Prima este cea a combustibililor, a doua a industriei constructoare de cip-uri și a treia, cea medicală.

La nivelul României pierderile sunt mari, și asta s-a putut vedea în alocările bugetare în acești doi ani, și în scăderile și diminuările practicate de cele două guverne liberale. Șomajul, la nivelul anului trecut a crescut progresiv, iar statul, deși a aloca fonduri pentru plata șomajului tehnic impus, ulterior nu a mai făcut nimic.

Dar, cea mai importantă criză, cea medicală, a scos în evidență marile lacune din sistemul medical, totul culminând cu adevărate drame la unele spitale din țară, care din cauza infrastructurii precare au luat foc, lăsând în urmă zeci de victime. Ultimul astfel de caz a avut loc chiar în dimineața de 11 noiembrie 2021, la un spital din Ploiești.

Se impune un nou lockdown în România? Răspunsul l-a dat Radu Ciornei

Deși rezultatele ca urrmare a măsurilor de lockdown de anul trecut au arătat o scădere a cazurilor de infectări, asta nu a împiedicat cu nimic virusul să se propage. Odată cu apariția noii variante Delta, valul 4 de pandemie a început să facă ravagii în România. Am avut record de pacienți infectați și decedați, în 24 de ore, aproape în fiecare zi.

Specialiștii și cei în măsură de a da verdicte au tot readus în discuție măsurile de lockdown, mai ales pentru următoarea perioadă, cea a Sărbătorilor de iarnă. Printre cei care au readus în discuție un nou lockdown se află și deputatul și specialistul imunolog, Radu Ciornei, care declară:

„Cu acest grad de ocupare în ATI, a trimite școala și absolut tot ce se poate în online și munca de la domiciliu sunt o obligație. Ceea ce fac astăzi guvernanții prin neinstituirea stării de urgență la acest grad de încărcare în spitale și rată de decese este genocid.

Eu cred că un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie, ce va fi hulit și de comercianți, și de multe alte categorii, poate salva câteva mii de vieți, până în luna aprilie.”, a scris Radu Ciornei, deputat USR, pe  Facebook.

Urmăriți Playtech.ro și pe