Localităţile fantomă din România. În ele mai locuiesc doar primarul şi câţiva bătrâni uitaţi de lume

de: Ștefan R. Apostol
02 03. 2023

Imediat după 1990 România avea 23 de milioane de locuitori, iar majoritatea localităților rurale încă erau populate și aveau viață socială și economică, atât cât era. După deschiderea granițelor, mulți dintre locuitorii acestor zone, din motive diferite, dar în general de ordin economic, luau drumul străinătății și se stabileau în alte state europene. Conform ultimelor date, înainte de recensământul de anul trecut, în România anului 2019 mai trăiau aproximativ 22,17 milioane de locuitori înregistraţi oficial după domiciliu, dar realitatea din teren era și este cu totul alta, astăzi vorbind de localităţile fantomă din România, în ele locuind, în unele cazuri, doar primarul şi câţiva bătrâni uitaţi de lume.

Exodul românilor în afara granițelor și depopularea României

Datele statistice ale ultimilor ani arată o diminuare a populației tinere din România, numai dacă ne uităm la statistica anilor 2014-2020, conform căreia, în această perioadă cel mai mare număr de români care au părăsit țara s-a înregistrat în 2017, cu 242,2 mii de persoane. În 2020, numărul românilor emigranți era de aproape 193 de mii.

Ulterior, la nivelul anului 2021 datele arătau, din păcate, că România a pierdut 1,1 milioane de locuitori în ultimii 11 ani, populația sa scăzând la 19,05 milioane de persoane, din cauza migrației și a fenomenului demografic, arătau datele preliminare ale recensământului.

Aceleași date mai spun că persoanele de peste 65 de ani reprezintă aproximativ o cincime din populație, potrivit datelor, iar 39 din cele 42 de județe au înregistrat o scădere a populației de la recensământul anterior din 2011, inclusiv Capitala. Recensământul din 2021 a mai arătat că 9,8 milioane erau femei, adică 51,5% din populație și că aproximativ 52,2% din populație locuia în zonele urbane.

Toate aceste cifre nu fac altceva decât să arate care este realitatea acestor zile, așa acum spuneam, mai ales în zonele rurale, acest lucru arătând, din păcate, creșterea numărului de localități fantomă din România, iar cifra a ajuns la peste 120 de astfel de localități.

Vezi și: Oraşul din România care a rămas falit. Locuitorii aproape l-au golit şi străzile par pustii. În trecut, era o perlă regională

Localităţile fantomă din România dispersate în toate regiunile

Între 2015 și 2019 s-a constatat acest fenomen demografic și nu doar într-o anumită zonă sau județ, ci fenomenul este dispersat în aproape toată țara, mai ales acolo unde fenomenul de sărăcie este mai accentuat și unde numărul populației relativ tinere s-a diminuat constat.

Așa se face că în perioada acestor trei ani s-a constatat că există cel puțin 126 de localități pe care astăzi le putemi numi localităţile fantomă din România, unde, în cele mai bune cazuri, mai locuiesc primarul și un număr extrem de mic de localnici, majoritatea bătrâni și uitați de vreme.

Vezi și: Top cele mai îmbătrânite județe din România. Surpriza colosală vine tocmai de la Iași!

Vorbim, așadar, de localităţile fantomă din România din județe, precum Alba, Argeș, Caraș-Severin, Călărași, Galați, Bihor, Prahova, Buzău, Iași, Satu Mare, Dolj, Constanța, Covasna, sau județul Cluj, unde există satul Morțești care mai are doar doi locuitori, o familie bătrână trecută de 65 de ani, fiind căsătoriți de mai bine de 50 de ani. Vorbim de localitățile fantomă din România unde au mai rămas doar codurile poștale și numele fiind încă menţionate în registrele naţionale.

În ultimii ani s-a încercat recartografierea României în sistem digital, iar echipele de specialiști spun că au rămas uimiți de ceea ce au găsit în aceste localități, dispersate în aproape toată țara:

„Este surprinzător că aproape aproape 1% din localitățile din Romania sunt, de fapt, fictive ori nu mai sunt. Au fost fie desfiinţate ca urmare a unor lucrări, lacuri de acumulare, canalul Dunăre- Marea Neagră, alunecări de teren, inundaţii, oameni strămutaţi.

Dar localităţile respective chiar nu mai există în realitate. Puține dintre ele mai există, în sensul că mai există câteva case, dar nu mai există nimeni acolo sau mai există unul sau doi oameni.

Noi lucrăm într-un deparatment de GIS, deci de realizat hărţi. E foarte greu să faci hărţi cu nişte localităţi care nu există. Ar fi foarte interesant de văzut ce se întâmplă într-adevăr în teritoriu”, spune Iurie Maxim, specialist în cartografiere digitală, conform Digi24.

Fenomenul, din păcate, spun specialiștii, nu se va opri aici, iar diminuarea populației va continua, mai ales scăderea numărului de tineri care trăiesc și muncesc aici, dar și datorită populației îmbătrânite care ușor, ușor, va dispărea.

Vezi și: Satul din România unic în lume. Este de o frumuseţe ieşită din comun, din ce în ce mai mulţi turişti străini vin aici. Ce are special