LIVE TEXT. A doua zi de teroare în Europa după ce Rusia a reluat bombardarea Ucrainei. Mai multe explozii puternice s-au auzit în Kiev. Bilanțul deceselor războiului

LIVE TEXT. A doua zi de teroare în Europa după ce Rusia a reluat bombardarea Ucrainei. Mai multe explozii puternice s-au auzit în Kiev. Bilanțul deceselor războiului
Mai multe explozii au fost surprinse cu camerele de supraveghere stradale

Rusia continuă pentru a doua zi consecutiv bombardamentele în Ucraina. În cursul diminineții de vineri au fost auzit mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev. Oamenii sunt disperați și nu știu unde să se adăpostească. Sute de ucraineni au părăsit deja țara, o mare dintre ei adăpostindu-se în România Președintele Volodimir Zalenski a solicitat de urgență ajutor pentru cetățeni, dând asigurări că acesta nu va părăsi țara.

Kievul, bombardat din nou în noaptea de joi spre vineri

Ucrainenii și-au văzut moartea cu ochii din nou după ce Rusia a bombardat în această dimineață Kievul. O echipă CNN aflată în capitala Ucrainei a anunțat că a auzit, vineri dimineață, două explozii în centrul Kievului și o a treia explozie puternică în depărtare. Imaginile de groază au fost surprinse de o cameră de supraveghere stradală. Tot în noaptea de joi spre vineri o rachetă a căzut peste un bloc de locuințe, omorând trei persoane, numărul total de ranchete lansate de Rusia ajungând la 160 în 24 de ore.

„Au reluat atacurile împotriva Kievului cu rachete de croazieră sau balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gerashchenko pe contul său de Telegram.

De asemenea, unele surse guvernamentale ucrainene au dezvăluit că una dintre exploziile din Kiev ar fi fost provocată de o rachetă a forțelor ucrainene care ar fi lovit un avion de vânătoare rus.

Președintele ucrainean, Volodimir Zalenski a mărturisit că el și familia sa reprezintă principalele ținte ale inamicilor. Chiar și așa, liderul Ucrainei a declarat că nu va părăsi țara și că va lupta

„Inamicul m-a marcat ca țintă principal. Familia mea este imediat vizată. Rușii vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, eliminând șeful statului. Voi rămâne în Capitală. Familia mea este tot în Ucraina”, a transmis Volodimir Zalenski.

Președintele ucrainean a declarat vineri dimineață ca până la acel moment, în urma atacurilor Rusiei și-au pierdut viața 137 de ucraineni, în timp ce alte 316 de persoane au fost rănite.

Vollodimir Zelenski a semnat un decret pentru mobilizare generală, astfel că bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Peste 10.000 de mitraliere s-au împărțit civililor pentru a-și apăra țara.

Urmărește momentul unei explozii surprinse de o cameră de vedere stradală:

 

UPDATE 25 februarie, 02.20: Secretarul de presă de la Casa Albă a anunțat că există informații pertinente conform cărora se crede că trupele rusești au luat drept ostatici angajații centralei nucleare de la Cernobîl, subliniind că această acțiune este ”incredibil de alarmantă”..

”Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora personalul instalațiilor de la Cernobîl este ținut ostatic în prezent de către soldații ruși. Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor”, a transmis Casa Albă.

UPDATE 25 februarie, 02.00: Președintele Volodomir Zelenski a anunțat vineri dimineață că toți soldații ucraineni (13) aflați pe Insula Șerpilor au fost capturați și uciși în urma atacului Rusiei.

”Absolut toți soldații care păzeau Insula Șerpilor, din Marea Neagră, au murit”, a declarat președintele, potrivit The Guardian, subliniind că îi va decora postmortem pe toți soldații căzuți la datorie.

”Contactul cu soldații de pe Insulă a fost pierdut. Insula Șerpilor a fost capturată. Serviciul de Frontieră de Stat continuă să acționeze activ alături de Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională pentru a opri inamicul care ne-a atacat insidios țara. Victoria va fi a noastră”, a transmis ministerul pe pagina de Facebook.

UPDATE 25 februarie, 01.40: Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a anunțat că ”sabotori ruși” au intrat deja în Kiev, în a doua zi de când Rusia a început bombardamentele asupra Ucrainei. Acesta a avertizat cetățenii să fie receptivi la tot ce se întâmplă în jurul lor și să respecte regulile de circulație: „Am primit informații că grupurile de sabotaj inamice au pătruns în Kiev