Litera Z a fost inscripționată pe mormintele soldaților ruși îngropați în Iași. Poliția a deschis o anchetă

Litera Z a fost inscripționată pe mormintele soldaților ruși îngropați în Iași. Poliția a deschis o anchetă
Litera Z inscripționată pe mormintele soldaților ruși

Polițiștii din cadrul secției Pașcani au început o anchetă, după ce pe mormintele unor soldați ruși a fost inscripționată litera Z. Incidentul a avut loc în localitatea Moțca din județul Iași, fiind întocmit un dosar penal.

Litera „Z” este folosită de trupele ruse în războiul contra Ucrainei

Polițiștii au demarat o anchetă și au întocmit dosar penal, după ce persoane necunoscute au scris pe mormintele soldaților ruși, căzuți în luptă în timpul celor două războaie mondiale, litera „Z” și „Y”. Deocamdată, oamenii legii nu au niciun suspect.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Litera „Z” se regăsește pe tancurile și autovehiculele cu care armata lui Vladimir Putin a invadat Ucraina. În ultimele zile, marcajul a ajuns un subiect puternic discutat, întrucât nimeni nu știe cu exactitate de la ce provine. A apărut și în Rusia pe panouri publicitare sau pe mașinile civililor care susțin războiul.

Aproape 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului

Potrivit Kyiv Independent, forțele armate ucrainene au revizuit bilanțul pierderilor estimate provocate Rusiei în aproape o lună de război. Circa 14.700 de soldați ruși au fost uciși de pe 24 februarie până în prezent. Armata ucraineană a semnalat, pe 20 martie, că a distrus 96 de avioane, 74 de lansatoare de rachete, 1.487 de vehicule blindate, 230 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de carburant, 118 elicoptere și 44 antiaeriene.

„Aceste calcule ale Statului Major sunt provizorii deoarece, după cum s-a menţionat, estimarea pagubelor cauzate inamicului nu este uşoară din cauza intensităţii luptelor. Statul Major are în vedere posibilitatea ca, pentru a compensa numărul mare de victime, guvernul Rusiei să opteze pentru mobilizarea totală şi să încerce să prelungească războiul”, potrivit agenției EFE.

În urma războiului, mii de oameni nevinovați au fost uciși, printre care și copii. Pe parcursul celor 22 de zile de război, peste 100 de copii și-au pierdut viața în urma atacurilor rusești, iar alți 150 au fost răniți.

Urmăriți Playtech.ro și pe