Alexandru Rafila a vorbit, luni seară, despre cum ar putea arăta sărbătorile de iarnă în România, dar și despre evoluția nefastă a infectărilor Covid-19 la începutul noului an. Cu privire la tulpina Omicron, ministrul Sănătății consideră că există trei scenarii privind modul său de acțiune. Medicul îndeamnă populația să adopte un comportamnet responsabil cu privire la prevenția și evitarea transmietrii comunitare a virusului.
Ministrul Sănătății trage semnale de alarmă puternice cu privire la situația existentă în spitale, în ciuda trendului descendent al cazurilor Covid-19. Deși s-au identificat mai puține infectări, medicul reamintește că pandemia nu s-a terminat, arătându-se indignat de aglomerația de la Târgurile de Crăciun. Acesta a subliniat faptul că evoluția pandemiei depinde de fiecare dintre noi și de riscurile pe care ni le asumăm.
„Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniștite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o să o întâmpinam de sărbători şi mai ales după sărbători, în ianuarie.
Faptul că ne aflam pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătății sunt insuficiente”, a precizat Alexandru Rafila, luni seara la România TV.
Cu privire la noua tulpină Covid, Alexandru Rafila susține că există trei scenarii, dintre care, doar unul ar fi mai ușor de gestionat. Singurul aspect cunoscut este faptul că se transmite repede, însă nu se cunoaște gradul de agresivitate sau rezistența la vaccin.
“Până acum, această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecam cu 3 scenarii. Cel favorabil ar fi ca acesta sa se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită. Celelalte doua scenarii nu sunt la fel de optimiste” a continuat ministrul Sănătății.
Cu privire la cele două scenarii rămase, medicul nu le vede cu ochi buni. Astfel, o a doua situație nefavorabilă ar fi aceea că această variantă Omicron să fie similară cu tulpina Delta, ceea ce ar duce la o supraaglomerare a spitalelor.
Cu privire la al treilea scenariu, Alexandru Rafila prevede o agresivitate mai mare decât Delta, ceea ce ar da naștere la cazuri și mai grave decât cele provocate de tulpina Delta.
“A doua varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificata faţă de varianta Delta. Asta ar duce la o şi mai mare aglomerare a sistemului de sănătate. Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri şi o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta.
Eu cred că o sa fie una dintre primele 2 variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât creste transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Medicul a exclus posibilitatea unui noi lockdown în România, însă avertizează cetățenii să acționeze preventiv și responsabil pentru a evita posbilele aglomerări și situații de criză în spitale.