‘Linșaj mediatic’ la un post TV din România. Amendă uriașă dată de CNA

‘Linșaj mediatic’ la un post TV din România. Amendă uriașă dată de CNA
‘Linsaj mediatic’ la un post TV din Romania. Amenda uriasa data de CNA

Una dintre cele mai urmărite și controversate emisiuni din România a primit o sancțiune usturătoare din partea celor de la Consiliul Național al Audiovizualului. Despre ce sumă este vorba.

Ce emisiune TV a primit o amendă astronomică, în urma unui „linșaj mediatic”

O ediție de la finalul lunii august a emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea Plus, moderată de Anca Alexandrescu, a fost amendată cu suma colosală de 15.000 de lei de către oficialii de la CNA. Dorina Rusu, membru CNA, s-a referit la emisiunea în cauză, denumind-o o „execuție.”

„Nu a fost o emisiune, ci o execuţie” , a comentat membra CNA Dorina Rusu, referindu-se la ediția de la finele lui august în care au fost aduși în atenție membrii PNL Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Emil Boc şi Florin Cîţu.

Conform experților de la Consiliul Național al Audiovizualului, în emisiunea moderată de jurnalista Anca Alexandrescu s-ar fi făcut anumite acuzații care au lăsat o „imagine denaturată asupra personajelor”, potrivit cuvintelor membrului CNA Valentin Jucan.

„Orice emisiune de investigaţie jurnalistică comportă şi o critică acceptabilă din punctul de vedere al jurnaliştilor, care pot exagera şi sublinia fapte imorale sau comportamente care nu respectă legile. În opinia mea, această emisiune nu are un scop final aflarea adevărului.

– Emisiunea lasă publicului o sezaţie şi o imagine denaturată asupra personajelor. Este prezentată sub forma unei investigaţii jurnalistice, iar faptul că persoanele indicate nu răspund pe moment nu dă posibilitatea, cel puţin cât timp Legea Audiovizualului este în vigoare, realizării în acest mod a unui linşaj mediatic. Fac referire la câteva secţiuni pe care le-am reţinut.

– Nu cred că face parte din cadrul unei investigaţii afirmaţia „când spui Alina Ghorghiu trebuie să vomezi”

– Nu pot face parte dintr-o investigaţie acuzaţiile de crimă.

– Astfel de acuzaţii nu au cum să fie combătute în mod real, chiar dacă cei acuzaţi ar fi prezenţi. Dintr-o investigaţie nu poate face parte nici afirmaţia „Premierul are discurs de târfă”, a explicat membrul CNA Valentin Jucan, potrivit celor de la Pagina de Media.

Cum au răspuns cei de la Realitatea Plus

Directorul editorial Realitatea Plus Marius Huc a venit în apărarea producției televizate moderate de Anca Alexandrescu. Ce a declarat jurnalistul în ședința CNA care a avut loc joi, 7 octombrie:

„Oamenii despre care am vorbit n-au răspuns. Vorbim despre oameni plătiţi din bani publici. Sunt acuzaţii la care trebuie să răspundă. Anca Alexandrescu spune că au fost contactaţi toţi aceşti oameni. Să nu facem această emisiune?

Vorbim despre oameni cu funcţii importante care nu răspund acuzaţiilor. Şi nu sunt acuzaţii făcute neaparat de noi, ci cităm din procese, din documente. Nu cred că de data aceasta am scăpat piciorul pe lângă frână.

Dezechilibrul nu vine de la noi. Oamenii aceştia nu au răspuns”, a declarat Marius Huc, notează ziariștii de la sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI