LIDL, insultă colosală la adresa României. Toți clienții lor s-au revoltat când au văzut asta

LIDL, insultă colosală la adresa României. Toți clienții lor s-au revoltat când au văzut asta
Covasna și Harghita și conflictele etnice create artificial

Zona Covasna și Harghita este preponderent dominată de românii de etnie maghiară. Nu de puține ori au existat aici tensiuni de ordin etnic și de limbă. Se știu deja celebrele cazuri în care primării din aceste zone afișau doar în limba maghiară anumite informații, sau chiar nume de străzi. Se pare că un caz, de aceeași factură, a fost semnalat de deputatul AUR Dan Tanasă. De data asta implică un comerciant, și anume lanțul de magazine Lidl.

Covasna și Harghita și conflictele etnice create artificial

În cele două zone din Ținutul Secuiesc, Covasna și Harghita, locuiesc aproximativ 609.033 de români de etnie maghiară, conform unui recensământ făcut în 2011. În anumite situații tensiunile au fost escaladate artificial, în altele au fost generate de decizii locale. Nu sunt puține situațiile în care afișajul din această zonă era preponderent în limba maghiară, deși locuitorii de etnie maghiară nu erau majoritari.

Genul acesta de situații au creat dispute și polemici, la nivel social și politic. Prin 2013 Titus Corlățean declara că „relațiile dintre România și Ungaria sunt complicate din cauza „greșelilor” făcute de Budapesta cu privire la etnicii maghiari care trăiesc în România.

Conform aceluiași recensământul din 2011, există aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari în România. Aceștia reprezintă 6,5% din populația totală a României. Jumătate din maghiarii care locuiesc în România sunt secui, un subgrup vorbitor de limba maghiară care trăiește în cea mai mare parte în ceea ce este cunoscut sub numele de Ținutul Secuiesc, o regiune din estul Transilvaniei.

Lidl afișează reguli de parcare în limba maghiară

Se pare că o nouă situație, nedorită, a fost semnalată recent de unul din politicienii români, în zona localității Gheorghieni, aflată în Ținutul Secuiesc. Deputatul AUR Dan Tanasă a semnalat o nouă situație de discriminare pe criterii etnice, spune acesta. În relatarea făcută de deputat pe Facebook vorbește de lanțul de supermarketuri Lidl care a afișat doar în limba maghiară regulile de parcare. Magazinul Lidl situat în localitatea Gheorgheni, spune deputatul Dan Tănasă, încalcă art. 13 din Constituția  României.

„În România limba oficială de stat este definită de art. 13 din Constituție. Toți cetățenii români, indiferent de etnie, au obligația să o respecte. Este una singură, nu sunt mai multe. Nu există în România limbi oficiale de stat cu caracter regional. Din păcate, în anumite zone din România există unii agenți economici care încalcă această prevedere constituțională și insultă statul român. Este cazul LIDL Gheorghieni care afișează instrucțiunile de parcare exclusiv în limba oficială din Ungaria.

Practic, în România, cetățenii români care nu cunosc limba oficială de stat din Ungaria sunt discriminați pe criterii etnice chiar în țara lor.  În Germania Lidl afișează instrucțiuni în altă limbă decât limba oficială de stat? Evident că nu. Gestul LIDL România reprezintă o insultă la adresa statului român și este complet inacceptabil”, a scris deputatul AUR Dan Tănasă pe Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI