Lichidul care se pune în butoiul cu varză murată pentru a rezista mai mult. Aşa va fi şi crocantă

de: Sabina Anastasia
09 08. 2023

Vrei ca varza pe care o pui în butoi, la murat, să reziste mai mult timp fără să se strice? Playtech Știri îți explică ce ingredient lichid trebuie să adaugi în saramură, pentru ca legumele să se mențină în formă bună. În plus, varza murată va ieși foarte crocantă.

Ce să pui în butoiul cu varză

Gospodinele se grăbesc să pregătească legume pentru iarnă. Varza se numără printre principalele produse ce sunt puse la murat pentru a se acri până în sezonul rece. Știai că poți face varza mai crocantă doar adăugând un produs lichid în butoi? Așa va rezista mai mult timp.

Să pui varză la murat nu este un proces dificil. Legumele se pot menține în condiții foarte bune, atât timp cât se respectă anumite așa-zise secrete care prelungesc rezistența lor în butoi. Un astfel de truc are de-a face, printre altele, și cu menținerea lichidului de la varză cât mai limpede și mai gustos.

Poți face acest lucru apelând la un produs lichid pe care foarte puține gospodine îl iau în calcul când pregătesc murăturile. Pe lângă saramură, adaugă în butoiul cu varză murată și puțină vodcă. Nu e nevoie să pui multă. Cantitatea de alcool va menține varza crocantă și îi va și prelungi rezistența.

Cum să pui varza la murat

Ingrediente pentru saramură:

  • 18 litri de apă rece;
  • 450 g sare grunjoasă (nu iodată!);
  • puțină vodcă.

Ce condimente să folosești:

  • 2 legături de cimbru uscat;
  • 2 legături de mărar uscat;
  • 4-5 ardei iuți;
  • 1 lingură cu vârf semințe de chimen.

Mod de preparare varză murată la butoi:

  1. Se începe prin îndepărtarea câtorva frunze de varză de la învelișul exterior.
  2. Se spală varza, se taie cotorul și se scobește cât mai adânc în așa fel încât saramura să-și facă efectul cât mai bine.
  3. Se așază pe fundul butoiului de varză jumătate dintre condimentele amintite în lista de mai sus.
  4. Se așază verzele cu atenție în butoi.
  5. Se adaugă, printre verze, condimente.
  6. Se prepară saramura: se amestecă 18 litri de apă rece cu 450 g de sare grunjoasă.
  7. Se toarnă saramura în butoiul cu varză, amestecul lichid trebuie să acopere verzele în totalitate.
  8. Se adaugă deasupra verzele restul de condimente.

La final, butoiul cu varză trebuie sigilat foarte bine cu capacul cu care acesta a fost achiziționat. Se depozitează într-un loc umbros și răcoros, la temperaturi scăzute. Recomandată este depozitarea butoiului cu varză în cămară sau în beci.

Nu uita să pitrocești varza murată o dată la trei zile, pentru ca legumele să nu se strice.