Ce e lepra și câți bolnavi mai sunt tratați în România
România încă mai are cetățeni bolnavi de lepră. Singurul spital din țară care îi tratează pe leproși nu poate asigura însă nici măcar minimul de hrană pentru cei zece leproși rămași.
Spitalul Tichilești este singurul din România care tratează bolnavi de lepră. Da, este de-a dreptul strigător la cer să mai existe lepră într-o țară a secolului XXI, membră UE.
Cândva, Europa era patria leprei din cauza mizeriei din marile orașe. Populația Occidentului a fost decimată de mai multe ori de-a lungul istoriei de lepră, dar, pe măsură ce nivelul de trai a crescut și s-au dezvoltat sistemele sanitare, lepra a dispărut complet din vestul Europei.
Prin est, se pare că bacteria care provoacă lepra a mai supraviețuit, iar România e și azi una dintre țările care găzduiește câțiva bolnavi. Numai că Guvernul nu prea e interesat de ei. În fond, sunt doar zece pacienți, majoritatea vârstnici (mentalitatea rece și lipsită de omenie, dar nerecunoscută oficial).
Un angajat al Spitalului Tichilești cere ajutor pe Facebook de la oameni care doresc să doneze castraveți murați, varză, compoturi și gem pentru a le ajunge măcar pe parcursul iernii.
„Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijește bolnavi de lepra – Spitalul Tichilesti (Isaccea, județul Tulcea). În prezent, mai avem zece pacienți internați.
Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murați, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e bine-venit. Totul pentru zece persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați.
Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, va așteptăm cu drag. Spitalul Leprozerie Tichilesti , oraș ISACCEA, Județul Tulcea, cod Poștal 825202. Această este adresa noastră” se arată în postare.
Ce e lepra și cât de periculoasă mai e
Lepra este o boală infecțioasă și este cauzată de bacteria denumită științific Mycobaterium Leprae.
A creat probleme umanității încă din Antichitate, când oamenii știau deja cât e de periculoasă, iar leproșii erau stigmatizați și izolați de restul societății, ca să nu se răspândească boala. Metoda nu era prea eficientă și oamenii mureau pe capete din cauza ei.
Bolnavii trebuiau tratați, nu neapărat izolați. Totuși, azi, medicii spun că lepra uscată nu e contagioasă, dar tot simți o sfială să te atingi de un lepros sau să bei din același pahar cu el.
În general, ea se transmite prin tractul respirator. Ea atacă la început pielea şi în cele din urmă nervii, dacă este lăsată netratată și poate provoca paralizie şi mutilarea membrelor, precum şi lezarea ochilor până la orbire.
Evoluţia bolii e lentă, cu o perioadă de incubare de peste zece ani, de aceea este și foarte greu de controlat în cele 20 de ţări sărace din zone cum sunt Asia de Sud şi Africa, unde încă mai există în stadiu endemic.