Lemnele de foc s-au scumpit enorm. Cât costă aprovizionarea pentru iarnă

de: Cătălina Burghelea
23 08. 2022

Românii s-au panicat că nu vor avea bani la iarnă, pentru facturile la întreținere, în special la gaz, așa că tot mai multă lume își îndreaptă atenția către lemne de foc. Din păcate, ocoalele silvice din țară anunță un val de scumpiri. Prețul oscilează în funcție de zonă, spun reprezentanţii Direcției Silvice. Cât a ajuns să coste un metru cub de lemn din esență tare?

Anunț trist pentru români. Lemnele de foc s-au scumpit

Aprovizionarea pentru iarnă este tot mai scumpă. Lemnul de foc de la ocoalele silvice de stat din Arad costă cu până la 40% mai mult, comparativ cu anul trecut! Prețul oscilează în funcție de zonă, explică reprezentanţii Direcției Silvice.

Cât costă metrul cub

Un metru cub de lemn de foc din esenţe tari în zona de deal și de munte costă 280 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, și 340 de lei, dacă este ridicat din depozit. Astfel, este vorba de o scumpire de 25%.

Pe de altă parte, la ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile s-au majorat cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esenţă tare a ajuns să coste 300 de lei, dacă românii îl cumpără la marginea drumului, sau 360 de lei, dacă este luat din depozit.

Tot mai multă lume preferă soba pe lemne

De pildă, în pieţele specifice din Arad sau în anunţurile de pe internet, un metru cub de lemn de foc din esenţă tare are preţuri cuprinse între 650 şi 750 de lei. Cererea a crescut pe fondul scumpirilor la gaz metan și energie electrică. Potrivit datelor oficiale, foarte multe gospodării din România au sobe alimentate cu lemne, majoritatea fiind în mediul rural.

Ce trebuie să știi despre fag și pin

Indiferent că preferi șemineu sau sobă, în ambele cazuri trebuie să știi ce tip de lemn să folosești și cum să-l pregătești pentru a le asigura funcționarea la capacitate maximă și o durată cât mai mare de viață.

Ține cont că lemnele de esență tare degajă mai multă căldură, putând menține jarul incandescent o perioadă mai lungă. În această categorie intră lemnul de stejar, mesteacăn și fag.

Pe de altă parte, lemnul de esență moale și foarte moale este ideal pentru aprinderea focului atunci când flacăra scade. Este vorba despre lemnul de conifere precum pin, molid. Buștenii iau foc repede și răspândesc o aromă plăcută.