Legumele care nu se țin niciodată în frigider. Nu mai face această greșeală fatală lor
Deși ai senzația că stau mai bine la rece și că le protejezi de căldură sau alte lucruri care ar putea să le dea un minus de prosperitate, unele alimente NU se țin niciodată la rece. Greșeala aceasta e făcută de mulți români. Ce produse trebuie ținute la temperatura camerei pentru un gust mai clar?
Ce legume nu se țin niciodată la frigider?
Unele produse alimentare au nevoie de condiții simple de păstrare pentru a putea rămâne cu o calitate nutritivă și gustativă așa cum îți dorești. Deși ai crede că așa le protejezi cel mai bine, nu trebuie să pui orice aliment la rece. Majoritatea cred că astfel economisesc bani și prelungesc viața produselor, dar nu e deloc așa. Regula simplă pentru o reorganizare ca la carte e: dacă produsul nu e conservat în figider în supermarket, atunci nu va fi așezat nici în frigiderele din casele noastre.
Oricare ar fi marca frigiderului, răcoarea alterează gustul unor produse. Nu trebuie să pui niciodată în aparatul frigorific legume precum: ceapă, cartofi sau roșii. Aceasta sunt întotdeauna mult mai bune dacă sunt ținute la temperatura camerei sau în cămară, unde sunt doar câteva grade mai puține decât în bucătărie. De asemenea, nu trebuie să ții la rece nici: busuiocul, ceapa, pepenele galben, usturoiul, merele, fructele cu sâmburi. ananasul, sosurile iuți, pâinea, produse de brutărie, cafea, ciocolată, banane, ulei, nuci, miere sau cereale/chips-uri.
Gestionarea alimentelor din frigider
– Evitati aglomerarea rafturilor. Lasati suficient spatiu intre alimente (indiferent daca sunt ambalate sau nu), astfel incat aerul sa poata circula normal si sa pastreze alimentele la temperatura optima.
– Cititi cu atentie etichetele produselor. Respectati indicatiile de pastrare inscrise pe eticheta alimentelor si ajustati temperatura frigiderului conform acestora. Daca un produs a fost lasat la temperatura camerei prea mult timp, nu il reintroduceti la frigider, sperand ca eventualii agenti patogeni dezvoltati vor muri la temperaturi scazute alimentul este deja contaminat, deci periculos pentru sanatate.
– Renuntati cu usurinta la alimentele suspecte. Starea de sanatate este mai importanta decat neplacerea de a arunca un produs alimentar inainte sa fie epuizat. Daca suspectati un aliment ca s-ar fi alterat sau observati urme de mucegai sau un miros pregnant, nu stati pe ganduri si aruncati-l!
– Tineti alimentele riscante separat. Toate produsele cu cel mai ridicat grad de risc de contaminare a altor alimente (carnea cruda, puiul, pestele) trebuie sa fie pastrate in pungi din plastic, recipiente sau caserole etans, pe raftul de jos al frigiderului. Astfel, scurgerile fluide ale carnii nu vor ajunge pe alte alimente.
– Consumati alimentele la timpul potrivit. Cu cat pastrati mai mult timp anumite alimente la frigider, cu atat mai mare este probabilitatea ca microorganisme periculoase sa se fi dezvoltat. Respectati intotdeauna regula sortarii alimentelor din frigider in mod regulat si aruncarea celor care nu mai sunt proaspete, prezinta semne de alterare, miros sau au expirat (conform indicatiilor de pe ambalaj).
(Sursa: sfatulmedicului.ro)