23 iun. 2024 | 11:30

Leguma perfectă pentru corpul uman. Reduce riscul de deces prematur, dar numai dacă e consumată corect

Sănătate
Leguma perfectă pentru corpul uman. Reduce riscul de deces prematur, dar numai dacă e consumată corect

Este unul dintre cele mai importante produse alimentare ale românilor. Consumul acestuia ar putea fi legat de o viață mai lungă, dar trebuie gătit într-un anumit mod. Iată care este leguma perfectă pentru corpul uman, potrivit unui nou studiu.

Despre ce legumă este vorba

Această legumă a reprezentat o cultură alimentară crucială, stimulând creșterea populației și urbanizarea, în special în Europa. Dar sunt mulți care nu o mai consumă, deoarece o consideră nesănătoasă pentru organism, deși sunt studii care spun altceva despre cartof, căci la el ne referim.

Potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, includerea mai multor cartofi în dietă ar putea fi legată de un risc redus de moarte timpurie, dar trebuie să fie preparați într-un anumit mod pentru a obține cele mai multe beneficii: fierți sau la aburi, transmite Verywell Health.

Cartofii prăjiți, copți sau piure sunt un aliment versatil, dar nu sunt întotdeauna priviți ca fiind cei mai bogați în nutrienți. Cu toate acestea, cartofii pot fi o parte nutritivă a dietei tale, fiind o sursă naturală de nutrienți importanți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, vitamina C și alți compuși bioactivi.

”În plus, cartofii conțin amidon rezistent, care acționează ca o fibră în organism. Amidonul rezistent se produce atunci când cartofii sunt gătiți, răciți, apoi reîncălziți”, a declarat Lisa Andrews, RD, dietetician autorizat și proprietar al Sound Bites Nutrition, pentru sursa citată.

Alte legume sunt bine stabilite ca alimente care promovează longevitatea, dar nu este clar dacă cartofii ar trebui să fie recomandați proactiv persoanelor care se concentrează pe o viață lungă. Cele mai multe cercetări existente nu sunt suficient de puternice în ceea ce privește designul sau concluzia pentru a spune definitiv că cartofii ar trebui să câștige o astfel de distincție.

Unul dintre autorii studiului recent și doctorand la Departamentul de nutriție al Universității din Oslo, Erik Kristoffer Arnesen, a precizat că există studii privind consumul de cartofi care ”analizează adesea produsele prelucrate din cartofi (cum ar fi cartofii prăjiți), ceea ce poate să nu fie relevant pentru cartofii simpli”. În plus, ”aproape toate studiile anterioare au analizat doar consumul de cartofi măsurat o singură dată, fără a ține cont de modificările consumului în timp”, a spus el.

Ce spune studiul despre consumul de cartofi

Cercetătorii au vrut să afle dacă există o legătură între consumul mai multor cartofi și riscul de mortalitate. Rezultatele studiului au arătat că participanții care au consumat cel puțin 14 cartofi pe săptămână, dar fierți, au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele în comparație cu persoanele care consumau șase sau mai puțini cartofi pe săptămână.

Persoanele care au consumat cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut, de asemenea, un risc mai mic de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor cardiace ischemice și a atacului de cord.

Studiul a arătat că fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi consumate zilnic a fost asociat cu un risc de deces cu 4% mai mic. Pentru referință, un cartof mediu de culoare roșie are aproximativ 175 de grame.

De ce nu trebuie consumați cartofii prăjiți

Cartofii pot fi o parte delicioasă și nutritivă a unei diete echilibrate. Dar atunci când îi prepari, alege rețete care nu necesită prăjirea lor. Potirivt lui Erik Kristoffer Arnesen, gătitul cartofilor în acest mod vă expune la acrilamidă.

”Acrilamida este produsă în cartofi atunci când sunt prăjiți la temperaturi ridicate, datorită așa-numitei reacții Maillard. Aceasta este recunoscută ca fiind un carcinogen probabil”, a exlicat Arnesen.

Potrivit lui Arnesen, ”indicațiile anterioare conform cărora cartofii sunt asociați cu efecte adverse (cum ar fi creșterea în greutate în unele studii din SUA) sunt cauzate de consumul de produse din cartofi bogate în grăsimi și sare, nu cartofi, în sine”.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce s-a ales de îndrăgitul actor Dragoș Moștenescu. Americanu' face dezvăluiri despre fostul coleg din serialul la bloc: „Nu cred deloc că îi este ușor”
Click.ro
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20 de ani după gratii: „N-aș putea să o urăsc”
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Cartofi țărănești de post. Îi poți savura cu murături sau mujdei de usturoi
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Banii românilor, la control. Documentele ce trebuie prezentate neapărat ANAF. Statul controlează tot
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce făceau jucătorii din Kosovo în timp ce tricolorii îi așteptau pe teren. Imaginile de la vestiar au devenit virale în online
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro