Leguma pe care toți românii o consumă crudă și le face rău. Cum te afectează și cum se mănâncă, de fapt

de: Alex Cazacu
02 09. 2020

Pentru o funcționare optimă, organismul nostru are nevoie de o alimentație bogată în legume. Dacă o bună parte dintre acestea, crude au efecte mai benefice dacă sunt consumate crude, există și legume care trebuiesc gătite.

Care este leguma pe care românii o consumă și le face rău

Deși pentru multă lumea poate părea surpinzător, roșiile nu ar trebui consumate crude și chiar din mai multe motive.

În timp ce coacem sau fierbem roșiile, pereții celulari din pulpa acestora sunt eliminați. Astfel încât organismul poate asimila mult mai ușor licopenul, un antioxidant extraordinar. Acesta are proprietăți anticancerigene, așadar roșiile ar trebui incluse zilnic în alimentație.

Acestea se pot consuma și în stare crudă, dar acest lucru nu este recomandabil pentru că, astfel, organismul va asimila mult mai puțin licopen. Ba chiar mai mult, în anumite cazuri, roșiile consumate în stare crudă pot provoca balonarea, acestea digerându-se foarte greu.

Leguma pe care toți românii o consumă crudă și le face rău. Cum te afectează și cum se mănâncă, de fapt

Legumele crucifere

Aceste legume se numesc crucifere datorită florilor lor care cresc în formă de cruce. Această familie de legume este bogată în vitamine și conține compuși care pot opri agenții ce cauzează cancerul și care contribuie totodată la detoxifierea organismului.

De exemplu, legumele crucifere nu ar trebui consumate în stare crudă. Există multe persoane care preferă să le adauge în stare naturală în salată, însă acestea ar trebui gătite în prealabil, pentru a nu provoca balonare și gaze intestinale. Potrivit helpnet.ro, unele dintre aceste legume sunt:

  • Brocoli – conține glucosinolat care se transformă în organism în sulforafan, iar acesta are efecte demonstrate de a opri înmulțirea celulelor canceroase în corp;
  • Conopida – reduce apariția diferitelor forme de afecțiuni maligne. Aceasta scade și riscul de apariție a cancerului de colon, prostată, sân și vezică, previne afecțiunile cardiovasculare și reduce nivelul colesterolului din corp.
  • Varza – are un conținut foarte mic de calorii și se află printre legumele cu cel mai mare conținut de vitamina C. Varza conține și vitamina E, doar 200 de grame în fiecare zi din această legumă acoperind necesarul din doza zilnică recomandată de vitamine.
  • Hreanul – este bogat în vitamina C, săruri minerale, enzime, aminoacizi și carotenoizi. Hreanul are efecte benefice asupra tractului respirator, proprietăți antibiotice, stimulează metabolismul, glandele suprarenale și scade tensiunea arterială.