Leguma nocivă pe care nu trebuie să o mai pui vreodată în ciorbă. Experții trag un semnal de alarmă asupra unei legume pe care toate gospodinele o folosesc pe prepararea mâncărurilor. Deși este delicioasă și dă un gust aparte preparatelor, devine toxică dacă este reîncălzită. Iată despre ce legumă e vorba!
Țelina este folosită în numeroase mâncăruri delicioase, dar devine extrem de toxică dacă este preparată termic. Experții în nutriție susțin că, țelina, o legumă nelipsită din orice ciorbă sau supă, poate fi periculoasă pentru organismul uman.
Gospodinele adaugă diverse legume când prepară ciorbă, pentru ca aceasta să iasă cât mai gustoasă și delicioasă. Țelina este nelipsită din supe sau ciorbe, dar puține persoane știu că devine toxică dacă este reîncălzită. Cu toate acestea, leguma conține o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru organism, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre și acid folic.
Țelina devine toxică dacă mâncarea în care se află este reîncălzită! Această legumă adorată de mulți români eliberează o cantitate mare de nitrați, care pot duce la dezvoltarea unor boli grave, precum cancer. De asemenea, această legumă poate cauza și intoxicație și disfuncții ale sistemului circulator. Drept urmare, dacă este preparată termic, substanța din legumă, numită bergapten, poate duce și la reacții anafilactice, uneori fatale.
Așadar, specialiștii nu recomandă folosirea țelinei în ciorbă. Puteți pune țelina tăiată pe jumătate în mâncare, iar la final, când terminați de pregătit ciorba sau altă mâncare, să o scoateți.
În plus, această leguma din grădină nu este recomandată femeilor însărcinate, pentru că reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali, care pot afecta sarcina sau laptele matern.