Veste îngrijorătoare pentru români. Potrivit unor studii efectuate recent, unele dintre cele mai populare legume ce provin din solariile din Buzău nu ar fi conforme pentru consum. Despre ce ar fi vorba. Autoritățile au făcut anunțul.
Castraveții analizați în cazul producătorilor de la Buzău, care au folosit substanțe pentru a grăbi coacerea legumelor, s-au dovedit a fi neconformi, relatează cei de la agrointel.ro.
Recent, au fost prelevate probe de la producătorii buzoieni din bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, aceștia fiind suspectați că foloseau substanțe ilegale pentru a grăbi coacerea legumelor.
Deși s-a dovedit că roșiile nu puneau în pericol sănătatea consumatorilor, castraveții ar fi conținut o concentrație mare de substanțe ilegale ce îi făceau improprii consumului.
Conform expertizei de specialitate realizată în cadrul anchetei privind folosirea de substanţe chimice neautorizate pentru coacerea prematură a unor legume, în cazul probelor efectuate la tomate, concentraţia folosită nu a fost atât de mare încât să pună în pericol sănătatea consumatorilor.
Citește și Comoara pentru sănătate care creşte în România. Mulţi străini o vor, însă noi nu ştim să o apreciem
Cu toate acestea, probele prelevate de la castraveţi au evidenţiat faptul că legumele sunt neconforme consumului populaţiei.
„La data de 2 mai a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.
În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului AESP din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.
Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe
toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat.
În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice,
contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, a informat atunci IPJ Buzău.