Eliminarea produselor de origine animală din dietă, în perioadele ce preced cele mai importante sărbători creștine din an, este o adevărată provocare pentru cei mai mulți credincioși. Află, din rândurile de mai jos, care este leguma care te face să uiţi de carne în timpul postului. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți medici de la noi din țară, o recomandă.
Pentru credincioșii care aleg să respecte restricțiile alimentare impuse în perioadele ce preced cele mai importante sărbători creștine din an, marea provocare este construirea unui meniu zilnic ce să nu includă produse de origine animală.
Ceea ce puțini știu este că o anumită legumă te poate face să uiţi de carne în timpul postului, fiind bogată în proteine, slabă în calorii și versatilă: „ciuperca, o legumă cu gust de pui”
„Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare- de la paste și orez, până la salate și sosuri.
Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea “champignon de Paris” este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!”, explică Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Fructul pe care îl recomandă Mihaela Bilic la sfârșit de toamnă: „Are multe beneficii”
Celebrul medic nutriționist a explicat că ciupercile pot fi comparate cu un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite.
Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.
Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate. Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!
Te-ar putea interesa și: Băutura pe care o consumă tot mai mulți români, dar pe care Mihaela Bilic nu o recomandă: ‘Nu vă lăsați păcăliți’