Leguma care se scumpește iarna asta. Românii nu-și vor mai permite să o cumpere zilnic

Leguma care se scumpește iarna asta. Românii nu-și vor mai permite să o cumpere zilnic
Leguma care se scumpește iarna asta

Toamna vine cu scumpiri. Scoatem mai mulți bani din portofel pentru cartofi, conserve, citrice, fasole boabe, dar și pentru mărfuri nealimentare, cum ar fi tutunul, cărțile sau ziarele. Situația stă la fel și pe partea de servicii, cel mai mult scumpindu-se serviciile poștale, apoi transportul aerian și, în cele din urmă, și serviciile de igienă și cosmetică. Multe vor rămâne în acest stadiu, cel puțin în iarna aceasta, însă o legumă se lasă antrenată de ambientul prețurilor mari. Dacă în următoarea perioadă vrem roșii românești, vom plăti mai mult. Ministerul Agriculturii pare că renunță treptat la programul ”Tomata”.

Țară săracă, mâncare mai scumpă. Roșiile românești se vor scumpi la iarnă

Prețurile de consum în luna septembrie 2020 comparativ cu luna septembrie 2019 s-au majorat cu 2,5%, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar mărfurile nealimentare cu 0,62%.

Dar schimbările nu se opresc aici. Dacă la fasole nu ne așteptăm să vedem un preț mai mare în viitorul apropiat, pentru roșii se va alege un alt destin. Cauza: statul.

Ministerul agriculturii nu mai acordă subvenții pentru a doua parte a programului ”Tomata”, astfel că agricultorii vor să-și recupereze cheltuiala și vor scumpi marfa. Și în vară banii primiți de gospodari pentru roșii au fost mai puțini decât cei promiși inițial.

Constanta ar fi însemnat, în schimb, mai bine. De exemplu, banii oferiți de guvern pentru culturile de roșii l-au ajutat pe Laurențiu Mălăescu să își cumpere semințe de calitate și să își extindă solariile pe 1000 mp. Anul acesta, în vară, în loc de 3.000 de euro, a luat cu 700 mai puțin, iar pentru recolta de toamnă nu a primit nici măcat atât.

„La rectificarea bugetară nu s-au mai alocat bani pentru ciclul doi şi s-a terminat, nu se mai dau bani – vă descurcaţi pe cont propriu”, a spus fermierul Laurențiu Mălăescu pentru Știrile PRO TV.

Roșiile de import vor acapara piața

Povestea se repetă și la ceilalți agricultori, care, acum, în lipsa ajutorului de la stat, încearcă să-și recupereze altfel costurile.

„Anul trecut preţul era de 5 – 6 lei, anul ăsta e de 6 – 7 lei, pe piaţă vorbesc”, a continuat acesta.

Cât despre programul ”Tomata”, Ministerul Agriculturii a transmis că, deocamndată: „Va analiza oportunitatea acordării unui ajutor de minimis pentru legume cultivate în spaţii protejate”. Este incert dacă acesta va mai da rod și în viitor, dar clar este că ne întoarcem la vremurile în care magazinele și piețele se vor umple de roșii din alte țări, la prețuri mai mari decât ar trebui.