Când vine vorba de legumele de zi cu zi, unele dintre ele pot fi păstrate perfect în frigider. Dar, conform Chef Joseph Hadad, există și leguma care nu are ce căuta în frigider. De altfel, celebrul bucătar explică de ce este o greșeală uriașă. Așa că, dacă te-am făcut curios, citește mai departe și află care este leguma care nu trebuie să stea în frigider.
Toți știm și folosim această legumă, de cele mai multe ori făcând celebra saaltă de vinete, fie cu ceapă, fie cu maioneză. Dar, știai că vânăta este leguma care nu are ce căuta în frigider? Cel puțin așa ne învață Chef Joseph Hadad, care spune că:
„Vinetele se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, fiind foarte sensibile la frig. Așa că țineți-le departe de frigider pentru a preveni deteriorarea lor din cauza temperaturilor scăzute de acolo.
Adică pur și simplu, ajung să sufere de degerături, coaja să se deschidă la culoare, iar miezul să devină maro. Și poate că vi se va părea surprinzător, dar și roșiile, care sunt rude apropiate cu vinetele, ar trebui păstrate tot la temperatura camerei.
Dacă totuși vreți să păstrați vinetele în frigider, atunci timpul maxim de ținere a lor acolo nu ar trebui să depășească 3 zile. Locul cel mai potrivit este sertarul de legume și, pentru a preveni și mai bine deteriorarea lor, este recomandat să le țineți înfășurate în prosoape de hârtie.”, scrie pe blogul său Chef Hadad despre vânătă.
Vezi și: De ce să nu ții niciodată vinetele la frigider. Greșeala pe care o fac mulți români
Așadar, cel mai bun loc de păstrare a vinetelor nu este frigiderul, ci temperatura camerei, unde este posibil să reziste mai mult timp. Depozitați vinetele într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui. Folosiți-le cât mai curând posibil după ce le recoltați sau le cumpărați. O puteți pune într-un bol aerisit, dar evitați să o închideți într-o pungă de plastic, care poate crește putrezirea.
La fel ca și castraveții, vinetele sunt sensibile la temperatură. În special atunci când temperaturile scad sub 10 grade, ceea ce poate deteriora textura și aroma. Iar atunci când sunt supuse la temperaturi sub 5 grade pentru o perioadă îndelungată, vinetele sunt predispuse la leziuni de răcire, inclusiv la înțepături, bronzarea suprafeței și rumenirea semințelor și a țesutului pulpei.
Vinetele sunt, de asemenea, foarte sensibile la etilenă, un gaz natural care face ca anumite alimente să se coacă, și în cele din urmă să se strice, foarte repede. Așadar, cel mai bine este să păstrați vinetele depozitate separat de banane, roșii și pepeni, care sunt toți mari producători de etilenă.
Acum că ai aflat care este leguma care nu trebuie să stea în frigider, și ai făcut cumva această greșeală, ar fi cazul să o remediezi. Nu de alta, dar dacă vrei vinete proaspete, atunci evită să le bagi în frigider.