Leguma care luptă cu grăsimea corporală, de fapt. Toți românii care vor să slăbească trebuie să o consume

de: Alexandra Chivu
26 03. 2021

Există alimente care ne redau energia atunci când suntem puțin obosiți. Tot ele ne ajută să și slăbim. Fructele de pădure sunt cunoscute ca fiind în topul listei, dar mai puțin cunoscut este cartoful dulce sau ”cartoful diabeticilor”, după cum mai este numit, care, în pofida părerii multora, este un adevărat inamic al grăsimilor.

Cartoful dulce, bun pentru slăbit.Leguma exotică luptă cu grăsimea corporală

Chiar dacă nu este o alegere obișnuită pentru mulți dintre noi, gustul special al cartofului dulce poate aduce unui prânz o notă inedită. În plus, dacă este gătit corect – anume la aburi, la cuptor sau în tigaie, fără prea mult ulei – își va păstra nenumăratele proprietăți benefice pentru sănătate.

Cartoful dulce are în compoziție principii active importante cum ar fi: amidon, săruri minerale ((calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu), protide, lipide, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A şi C, acid folic, acid citric şi acid malic.

Beneficii

  • ajută la arderea grăsimilor;
  • recomandat celor cu afecțiuni cardiovasculare;
  • este eficient în lupta cu stresul;
  • ține departe durerile de cap;
  • este bun pentru femeile însărinate, deoarece conține acid folic.

Valori nutriționale

În ceea ce privește valoarea nutrițională a cartofilor dulci preparați prin fierbere sau coacere, trebuie să știi că 100 de grame este echivalentul a 86 de kilocalorii. Compoziția acestora este următoarea:

  • 83,1 grame de carbohidrati
  • 20,1 grame de glucide
  • 12,7 grame de amidon
  • 4,2 grame de zaharuri
  • 1 gram de proteine
  • 3 grame de fibre
  • 0,1 grame de grasimi

Minerale

  • Calciu: 3%
  • Fier: 5%
  • Magneziu: 7%
  • Mangan: 12%
  • Fosfor: 7%
  • Potasiu: 7%
  • Sodiu: 4%
  • Zinc: 3%

Vitaminele pentru o sută de grame de cartofi dulci cruzi

  • Vitamina A: 89% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Betacaroten: 79% din DZR
  • Vitamina B1: 7% din DZR
  • Vitamina B2: 5% din DZR
  • Vitamina B3: 4% din DZR
  • Vitamina B5: 16% din DZR
  • Vitamina B6: 16% din DZR
  • Vitamina B9: 3% din DZR
  • Vitamina C: 3% din DZR
  • Vitamina E: 2% din DZR

Contraindicații

Consumul de cartofi dulci nu este dăunător pentru sănătatea noastră, dar există anumite categorii de persoane care trebuie să îi consume cu moderație, deoarece conțin mult potasiu. Potrivit unui studiu publicat în volumul ”Advances in Nutrition – An International Rewie Journal”, consumul de alimente bogate în potasiu este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului renal, aritmie cardiacă, palpitații, hipertensiune, tahicardie sau insuficiență cardiacă.