Un produs alimentar care era extrem de popular în România este în pericol de dispariție, spun specialiștii. Este vorba despre o legumă pe care toți românii o adoră și o folosesc în tot felul de mâncăruri.
Fie că este bătută, fiartă sau folosită în diferite salate, fasolea este unul dintre cele mai apreciate alimente din România. Cercetătorii sunt de părere, însă, că există un pericol real ca fasolea să dispară de la noi din țară în următorii ani.
În ultima decadă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, producția românească de fasole a ajuns la jumătate. Dacă acum 10 ani se cultivau 21 de milioane De asemenea, mulți fermierii autohtoni ar fi renunțat să mai cultive fasole, nereușind să acopere investiția, având în vedere că nu au avut parte de ajutor de la stat și nici mână de lucru.
O familie de români din județul Cluj cultivă mai multe soiuri de fasole pe un hectar de teren, însă producția ajunge doar în piețele volante. Oamenii s-au plâns de-a lungul timpului că abia găsesc muncitori și le-ar fi de mare folos niște utilaje agricole, dar investiția pentru acestă aparatură este mult prea mare. De asemenea, subvenție primesc doar fermierii care și procesează fasolea, nu și aceia care vând recolta.
„Până acum cinci ani cultivam 70, 80, 60 de ari. Acum am redus 15 ari pe câmp, solarii maximum 10 ari. La piață ești la discreția comercianților care aduc din toate părțile fasole ieftină. La fasolea boabă apare din China la un preț… Nu știu cum pot scoate la prețul asta, 6-7 lei. 5 lei kilogramul. La noi, fasolea uscată sub 12 lei e pagubă”, a declarat agricultorul Mircea Cotuți potrivit celor de la Știrile PRO TV.
Specialitștii spun că în timpul fierberii legumelor poți să pierzi până la 50% din nutrienții pe care le au, renunțând la beneficiile pe care le au anumite alimente. Află că există mai multe moduri de a le găti atunci când vrei să profiți de tot ce au de oferit, iar gustul o să fie unul care o să te dea pe spate.
Mai exact, este recomandat să nu fierbem legumele care conțin vitamine solubile în apă, printre care varza, spanacul, mazărea, fasolea ș broccoli. Acestea au foarte multe beneficii, însă dacă le gătești prin fierbere, nu o să mai profiți de faptul că sunt extrem de sănătoase, pierzând nutrienții importanți.