28 apr. 2023 | 09:12

Leguma care a ajuns să coste 50 de lei kilogramul. Cetățenii sunt disperați pentru că nu și-o mai pot permite

News
Leguma care a ajuns să coste 50 de lei kilogramul. Cetățenii sunt disperați pentru că nu și-o mai pot permite

După perioada iernii, când aproape toate legumele și fructele consumate au fost de import, românii așteaptă cu nerăbdare să simtă din nou gustul adevărat al produselor românești de sezon. Din păcate, una dintre urmările inflației este reprezentată de creșterea explozivă a prețurilor, iar cetățenii nu se pot atinge de multe dintre roadele primăverii. Așa se face că o legumă aparent comună a ajuns să fie vândută la un suprapreț.

Prețurile legumelor alungă românii din piețe

Nu este o noutate faptul că legumele și fructele românești sunt mai scumpe decât cele importate, însă argumentul producătorului este de multe ori convingător: produsele românești au gust. Este perfect adevărat, dar ce ne facem cu prețurile care au luat-o razna?

Pe de altă parte, parcursul legumelor de la producători la piață fac ca prețul aliementelor să se dubleze, iar cel care iese în pierdere este întotdeauna clientul. De exemplu, în această perioadă se poate observa de departe cine sunt legumele și fructele campioane la prețuri.

Astfel, căpșunele și roșiile sunt întotdeauna surprizele deja cunoscute ale primăverii. Există totuși și legume la care nu ne-am aștepta să le găsim la prețuri exagerate. Un exemplu este fasolea păstăi, care pleacă de la producător cu prețul de 20-25 de lei și ajunge pe tarabă la 30, 40 de lei, chiar și 50 de lei, în funcție de piață.

Potrivit fermierilor din Matca, una dintre cele mai productive zone legumicole, fasolea are nevoie de mai multă căldură, nefăcându-se la temperaturi reci, ceea ce ar justifica prețul exorbitant.

„ 20, 25 de lei kg.E foarte scumpă. E mai pretențioasă la caldura, nu se face pe timpul iernii. Primavara devreme, necesită multă caldura si asta inseamna cheltuieli în plus”, a explicat un legumicultor.

Criteriile de negociere ale prețului de fasole

În urma unui dialog purtat cu un vânzător, prețul unui kilogram de fasole ar putea fi negociat în funcție de cantitatea cumpărată. Așa se face că, într-o piață din Capitală, acolo unde kilogramul de fasole se vinde cu 50 de lei, vânzătorul este dispus să mai lase la preț în condițiile în care clientul cumpără 2, 3 kilograme.

„40 de lei, 30 de lei, depinde de client. Dacă ia 100 de grame ce să îi las?”, zice un vânzător, în timp ce mai mulți clienți intervievați susțin că nu-și permit dintr-o pensie de 1.000 de lei, să dea 50 de lei pe un kilogram.

Eu nu iau, deocamdată! Nu iau că nu îmi permit. Foarte scumpe! La pensia mea de 1.000 de lei ce să cumpar? Prețurile au sărit foarte mult, din păcate”, spune acesta, potrivit observatornews.ro.

În ciuda acestei situații delicate, producătorii dau asigurări cu privire la scăderea prețurilor, odată cu apariția unor cantități mai mari.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Bancuri și poante: Cum se sfida cenzura în comunism?
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 6. Cum arată acum și cu se ocupă Cristina Nimereală, fosta concurentă Insula Iubirii. E de nerecunoscut
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro