Legile justiției, neconstituționale: Modificările vor ajunge la Avocatul Poporului
La scurt timp după publicarea modificărilor la legile justiției în monitorul oficial, procurorul general Augustin Lazăr a făcut câteva declarații pe tema neconstituționalității lor.
Pe parcursul zilei de luni, o ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției din România a fost aprobată de Guvern, după ce a trecut în prealabil de Senat și Parlament. După mai puțin de 24 de ore, modificările au ajuns în Monitorul Oficial și se pregătesc să intre în vigoare. O parte dintre ele își fac deja simțite efectele, în timp ce partea a doua intră în vigoare de joi, 18 octombrie.
În mare parte, propunerile de modificare a legilor justiției au provenit de la Tudorel Toader. Ministrul Justiției este foarte mândru de realizările sale, dar foarte multe persoane care activează în sistem sunt îngrijorate. Primul pe listă este August Lază, procurorul general al României. El a făcut o serie de declarații pe marginea efectelor ordonanței de urgență, la scurt timp după publicarea sa în Monitorul Oficial.
„Această OUG a creat foarte multe probleme funcționale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate, care sunt în curs de analiză! Soluțiile vor fi identificate în perioada următoare”, a declarat Augustin Lazăr pentru Mediafax.
De asemenea, procurorul general a declarat, pentru Agerpres, că Ministerul Public analizează suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a se adresa Avocatului Poporului, instituţie ce poate sesiza Curtea Constituţională.
„Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate ale noului act normativ, pentru a ne adresa instituţiei Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constituţională a României”, a afirmat Augustin Lazăr.
Printre modificările introduse prin OUG, se numără schimbări în detașările procurorilor și se ca stipulează interviurile să fie transmise în direct pentru posturile procurorii-șefi. În acelaști timp, vor fi arhivate și văzute de oricine.
Se mărește vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunct sau la funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, la 15 ani.
Totodată, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA sau DIICOT trebuie să aibă o vechimă minimă de 10 ani. O modificare arată și că magistrații trebuie să aibă 10 ani de vechime în funcție pentru a promova în funcția de procuror la Parchetul General.