Legile justiției, în vizorul Comisiei Europene: Toader va fi tras la răspundere în câteva zile

Legile justiției, în vizorul Comisiei Europene: Toader va fi tras la răspundere în câteva zile

Comsiarul european pentru Justiție și-a planificat o vizită în țara noastră pentru a discuta schimbările radicale din legile justiției. Vera Jourova vrea să-l tragă la răspundere pe Toader pe teritoriul României.

Peste zece zile, Vera Jourova va face o vizită în România pentru a discuta modificările din domeniul Justiției implementate de Tudorel Toader. Jourova este comisarul european pentru Justiție din cadrul Comsiei Europene de la Strasbourg.

Vizavi de intențiile cu care va veni în România, comisarul european a făcut mai multe declarații într-un interviu acordat publicației Business Review.  Printre altele, a atras atenția asupra faptului ca va fi publicată peste câteva zile o opinie legată de cele mai recente schimbări la legile justiției din România. Încercând să nu fie foarte radicală în formulări, a menționat totuși că independența judecătorilor este esențială pentru dezvoltarea democratic a unei țări. Practic, a implicat că situația actuală din țara noastră contravine într-o oarecare măsură principiilor democrației europene.

“Am informat România despre calea care ar trebui urmată pentru a ieși din criza Justiției și urmează să publicăm raportul MCV, care conține un set complet de recomandări legate de menținerea unei calități ridicate a sistemului judiciar și de urmărire penală și aștept cu nerăbdare dialogul cu reprezentanții români”, a afirmat Vera Jourova.

„Voi merge în România peste zece zile și voi discuta cu ministrul Justiției și cu alți miniștri esențiali, deoarece răspund de aceste lucruri. De asemenea, raportul MCV va fi publicat în această lună. Am avut multe discuții cu Tudorel Toader. Discutăm frecvent. În câteva zile, vom publica o opinie despre ultimele schimbări aduse legilor civile și penale. Am văzut deja declarația Comisiei de la Veneția legată de această chestiune. Cred într-adevăr că România va putea să gestioneze președinția Consiliului UE în 2009, ca și crizele interne. Sunt întotdeauna optimistă și iubesc România”, a adăugat Vera Jourova pe un ton semi-optimist.

“Am avut mesaje puternice pentru România, dar am avut astfel de mesaje pentru toate statele membre. Un sistem judiciar independent este un pilon de bază al dezvoltării democratice al oricărei țări. Judecători independenți sunt un atu pentru orice țară. Mesajele mele legate de România au fost interpretate drept pesimiste. Nu acesta a fost scopul. Mesajul meu a fost că gestionarea președinției UE alături de aceste probleme interne va fi o sarcină foarte grea – asta am spus”, a subliniat Jourova, ca răspuns la criticile venite din România la adresa Comisiei Europene.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI