Legea pensiilor va fi schimbată. Modificare importantă pentru femei

de: Ștefan R. Apostol
10 10. 2022

Legea pensiilor va fi schimbată, și asta am putea spune că este o veste bună. Conform unor informații din interior, actuala guvernare se gândește să schimbe legea, acuzând inechitățile dintre femei și bărbați. Aceste inechități au dat mare bătaie de cap, spune președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu. Acest aspect a devenit un punct pe ordinea de zi a actualei coaliții de guvernare.

Legea pensiilor va fi schimbată. Coaliția vrea eliminarea inechităților

Încă din primii ani de democrație, când era emisă prima Lege a pensiilor, și până astăzi, s-au păstrat inechități în sistemul de pensii. Guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, deși aveau propuneri legislative, au omis, poate cu bună știință, acest aspect.

Actuala coaliție, conform declarațiilor președintelui Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, vrea să elimine aceste inechități. Cu alte cuvinte se dorește ca legea pensiilor să fie schimbată clar privind acest aspect.

De la primul act legislativ, femeilor, întotdeauna, li s-au calculat sume mult mai mici decât cele acordate bărbaților, spune Daniel Baciu, iar asta generează un dezechilibru în interiorul acestor categorii sociale.

Diferențierea sumelor pentru pensii, nu face altceva decât să perpetueze o greșeală omisă de atâția ani. Întrebat cum vor fi rezolvate aceste inechități, Daniel Baciu a explicat, după cum urmează:

„Este important de amintit că în legea veche, care nu se aplică, erau o serie de calcule care arătau că o femeie contabil față de un bărbat contabil, va avea o pensie mai mică cu câteva sute de lei.

Totuși, noua lege își propune ca pensia mai mică să ajungă egală cu cea a bărbatului pe același nivel de contribuitivitate”, a explicat Daniel Baciu.

Coaliția a căzut de comun acord asupra unui posibil procent de majorări

Deși nu este scris negru pe alb, conform Ministerului Finanțelor și al Muncii, coaliția ar fi căzut de acord asupra unui posibil procent. Adrian Câciu, dar și Marius Budăi, vorbeau despre cel puțin 10% ca procent de majorare al pensiilor.

Conform celor doi, noile modificări ar intra în vigoare imediat, de la 1 ianuarie 2023. Dar, așa cum spuneam și cu altă ocazie, aceste majorări depind de ceea ce se va întâmpla cu bugetul centralizat pentru anul viitor. O remaniere bugetară nu a fost anunțată, cât despre sumele alocate pentru anul viitor, nici nu se pune încă problema.

Deși asumată, noua lege a pensiilor are mari probleme în a putea fi elaborată, conform cerințelor CE din acordul PNRR. Rămâne totuși o bază de pornire și de discuție, inclusiv această modificare importantă pentru femei din Legea pensiilor.