Legea Pensiilor. Cum se modifică formula de calcul și ce element noi apare pentru toate pensiile
Schimbări pentru pensionari! Legea pensiilor a avut parte de câteva modificări. În acest context, formula de calcul este alta, iar un element care afectează indemnizațiile lunare își va face prezența. Ce prevede noua Lege și la ce trebuie să se aștepte pensionarii?
Legea Pensiilor. Nouă formulă de calcul
Legea Pensiilor nouă arată că va exista o altă formulă de calcul decât până acum, formulă care va apărea din toamna lui 2021. Punctul de referință, cu valoarea de 75 de lei, se va introduce la data intrării în vigoare a noilor reguli. Legea pensiilor, semnată recent de președintele României, arată că totalul pensiei se determină prin înmulțirea numărului de puncte realizate cu cele ale valorii punctului de referință, conform româniatv.net.
Conform documentului oficial, acesta va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară. La 1 septembrie 2021, punctul de refetință va avea valoarea de 75 de lei, iar în 2022, va fi indexat cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
„Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar”
„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”
Lege a pensiilor
În acest context, cei care contribuie la fondul de pensii administrat privat vor avea parte de punctajul lunar corectat cu raportul dintre cota de distribuție la asigurări sociale datorate la sistemul public de pensii. Din acesta se va deduce cota de contribuție la privat și cota de distribuție prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Aceeași chestiune este prevăzută însă și în actuala lege a pensiilor.