Legea Pensiilor 2019. Tot ce trebuie să știi despre pensia ocupațională: câți bani primești, cine se încadrează

de: Madalina Moraru
19 10. 2019

În România ar putea să existe un nou tip de pensie. Este vorba despre pensia ocupațională, despre care românii trebuie să știe că ar putea intra în vigoare, în viitorul apropiat. Proiectul de lege este unul care a trecut deja de Senat și care are foarte mari șanse să devină o realitate. Cât despre banii pe care ar putea să-i primească oamenii, dar și despre cine se încadrează în această categorie, mai trebuie știut că există suficiente condiții obligatorii.

Legea Pensiilor 2019: Ce trebuie să știi despre pensia ocupațională?

Pensia ocupațională le poate aduce salariaților români venituri în plus, când vor îndeplini condițiile de pensionare

Pensia ocupațională este un nou tip de pensie care ar putea să apară în România, potrivit digi24.ro. Proiectul a trecut de Senat și pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie adoptat și de către Parlament. Mai mult, va trebui promulgat și de către președintele Klaus Iohannis, iar mai apoi publicat în Monitorul Oficial, asemenea altor legi.

De asemenea, pensia ocupațională reprezintă o formă de pensie suplimentară și care poate fi acordată de către angajatori. Proiectul de lege pe care senatorii l-au votat mai vizează și transpunerea în legislația din România a unor directive europene. Pensia ocupațională ar urma să fie o formă de venit facultativă și schema de pensii una ce va fi stabilită de către fiecare angajator român care dorește să ofere asemenea beneficii salariaților săi.

Ce presupune pensia ocupațională pentru români

Actul normativ mai prevede că un fond de pensii se poate organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. Fondul va putea să includă, de exemplu, angajații dintr-o singură firmă, sau pe cei din mai multe firme – cum s-ar putea întâmpla și în cazul francizelor.

Românii trebuie să mai știe că atât angajatorul, cât și angajatul pot să contribuie la fondul acestui nou tip de pensie. De aceea, un angajator care dorește să ofere o pensii ocupaționale trebuie să o facă în cazul tuturor angajaților săi și să le vireze contribuțiile la stat. Acestea pot să varieze, în funcție de vechime, de funcția ocupată sau de salariul angajatului. Mai este de menționat și faptul că angajatul nu poate fi obligat să contribuie la respectivul fond de pensie. Angajatorul mai trebuie să aibă și un acord scris al angajaților săi pentru a le putea reține bani pentru contribuțiile la un fond de pensie ocupațional.