Legea împotriva spălării banilor a trecut de senat cu amendamente ofensatoare

de: Puiu Alexandru
25 09. 2018

Legea împotriva spălării banilor a fost adoptată în senat în decursul serii de luni. Din păcate, multe dintre amendamentele votate nu au fost agreate de senat și au supărat opoziția anti-PSD.

Înainte să ajungă în camera deputațillor, proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea și combatarea spălării banilor a trecut în urmă cu câteva ore de senat cu un număr suficient de mare de voturi. Amendamentele adăugate în senat reprezintă însă o problemă majoră pentru țara noastră, având în vedere că, pe marginea acestei legi, există un proces intentat împotriva României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Subiectul acelui proces are legătură cu lenea guvernanților care ar fi trebuit, deja de câțiva ani, să transpuă în legislația națională o directivă UE referitoare la combaterea spălării banilor.

Încă din iunie 2017, România avea obligația să adopte o lege pentru combaterea spălării banilor. Nu doar că nu a avut loc respectivul eveniment, dar forma pe care a luat-o legea cu pricina în momentul în care a trecut de senat reușește, din nou, să facă viața mai ușoară parlamentarilor. 

„Avem o propunere de a elimina această referire la ‘persoane expuse politic’. Mi se pare că putem să lăsăm textul să meargă la Curtea Constituţională, pentru că este evident neconstituţional. Eu încerc să construiesc ceva pentru ţara asta şi chiar nu vreau să fiu considerat ca persoană cu risc. Adică, eu îmi asum riscul de a construi ceva cu toată buna-credinţă şi nu vreau să construiesc un text de lege care să nască abuzuri, pentru că la un moment dat nu o să mai vină nimeni să construiască ceva în ţara asta dacă eu, by the law, sunt considerat persoană cu un anumit grad de risc. (…) Am auzit nişte poveşti, zilele trecute, cu nişte colegi care au ajuns la bănci şi li s-a refuzat deschiderea unor conturi pe veniturile parlamentare. Deci, suntem într-o altă zonă, în care nu ne-am gândit vreodată că vom putea ajunge”, a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres. Unul dintre noile amendamente prevede eliminarea din textul legii a tuturor articolelor  care se referă la „persoanele expuse politic”. Senatorul PSD Robert Cazanciuc, președinte al comisiei juridice, a declarat că această prevedere ar fi fost „evident neconstituţională”.

„Într-adevăr am purtat ample discuții, însă în cele din urmă această lege a ajuns sa fie mutilată, astfel că acum transpunem partial directiva”, a declarat în plen senatorul USR Gheorghe Dircă.

Dacă amendamentele aduse de PSD-ALDE proiectului Guvernului PSD-ALDE vor altera transpunerea completă și corectă a directivei din 2015, Comisia Europeană va avea argumente suplimentare în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a obține condamnarea României la plata unor amenzi care, doar până acum, s-ar ridica la circa 2,7 milioane de euro, cu posibilitatea de a crește, în timpul exercitării mandatului României la Președinția Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019, o situație jenantă pentru țara noastră.