01 feb. 2018 | 23:56

Dosarul Microsoft s-a clasat: au scăpat toți miniștrii, în mod evident

ACTUALITATE
Dosarul Microsoft s-a clasat: au scăpat toți miniștrii, în mod evident

Dosarul Microsoft a făcut valuri în presa din România în urmă cu câțiva ani, dar se pare că majoritatea celor acuzați au scăpat ” cu basma curată” în urma investigațiilor.

Dosarul Microsoft ar fi trebuit să se reflecte în condamnări serioase pentru o serie stufosă de miniștri și secretari de stat care au activat în guvernul României în perioada 2000 – 2004. Acuzele vizau mai ales luarea de mită, traficul de influență și spălarea de bani.

DNA a clasat dosarul împotriva foștilor miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu. Spre surprinderea celor care au urmărit cazul, întregul set de acuze a fost redus la zero din cauza faptului că s-au prescris faptele. Pe sistemul, timpul le rezolvă pe toate, persoanele responsabile de majoritatea tranzacțiilor puse sub semnul întrebării tocmai în dosarul Microsoft au ieșit din vizorul procurorul DNA.

Până și cazul împotriva lui Daniel Funeriu a fost clasat pe motiv că nota semnată de acuzat ”nu era de natură să producă efecte juridice.” Argumentul apare într-un comunicat publicat de DNA astăzi, 1.02.2018.

Dosarul Microsoft s-a soluționat românește

Conform celor de la Hotnews.ro, termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit în urmă cu câteva zile, iar singura soluție pentru inspectorii DNA a fost clasarea cazului. Au fost retrase acuzațiile împotriva Ecaterinei Andronescu, a lui Mihai Tănăsescu și Șerban Mihăilescu constând în inițierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern în perioada 2000 – 2004. Prin intermediul acelor gesturi, au fost favorizate anumite firme.

Tot în dosarul Microsoft, Mihai Tănăsescu a fost absolvit de orice vină, după ce a fost acuzat de luare de mită și spălare de bani. Aparent, au existat dovezi conform cărora, în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004 a pretins și primit de la Florica Claudiu și o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licențiere Microsoft. Nu mai puțin de 82.000 de euro au intrat în acea perioadă în contul unui membru al familiei ministrului român din contul unei firme din Liechtenstein.

Pentru ca pachetul să fie complet, în același caz, s-a dispus clasarea acuzațiilor împotriva lui Dan Nica, Adriana Silvia Ticău și Alexandru Athanasiu. Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele