27 sept. 2024 | 09:49

Legea Educației din România, schimbată de Guvern prin OUG. Ce modificări s-au produs

News
Legea Educației din România, schimbată de Guvern prin OUG. Ce modificări s-au produs
Legea Educației din România, schimbată de Guvern prin OUG. Ce modificări s-au produs

Legea Educației are parte de noi schimbări. Guvernul Ciolacu a modificat din nou actul normativ, prin OUG. Este a patra oară când legea este schimbată, de la promulgate și până în prezent. Ce segment vizează modificările, de data aceasta.

Se schimbă din nou Legea Educației

Guvernul a adoptat, în urmă cu câteva zile, o ordonanță de urgență prin case se modifică din nou Legea Educației Deca-Iohannis. Prin OUG 112 din 23 septembrie, publicată în Monitorul Oficial pe data de 25 septembrie, apar o serie de modificări în lege, la mai multe articole. Acestea vizează învățământul superior, mai exact doctoratele.

Legea a fost modificată în secret, iar Ministerul Educației nu a anunțat schimbările. OUG publicată deja în Monitorul Oficial nu poartă semnătura Ligiei Deca, Ministra Educației. Cele mai multe modificări vizează Art. VI, Legea învățământului superior nr. 199/2023, după cum urmează:

”(5) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă.”

”(6) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza la următoarele forme de învățământ: cu frecvență și cu frecvență redusă.

(7) Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă.”

Precizări despre programele de studii de doctorat

”(6) Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri:

a) doctorat științific, care are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă internațional, pe baza unor metode științifice și poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă. Doctoratul științific constituie bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare;

b) doctorat profesional, în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, care are ca finalitate producerea de cunoaștere originală pe baza aplicării metodei științifice, a reflecției sistematice sau a cercetării aplicative asupra unor creații artistice, asupra unor performanțe sportive de înalt nivel național și internațional sau asupra unor teme de importanță practică și care constituie o bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare, în domeniile vizate. Doctoratul profesional poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă”, se mai arată în OUG.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Familia Regală, debusolată. Katre și William, decizie de neînțeles
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro