Legea din Codul Rutier pe care cei mai mulți șoferi din România nu o știu. Ai voie să parchezi mașina pe stradă și pe trotuar în același timp?

de: Ștefan R. Apostol
23 02. 2024

Atunci când vine vorba de parcatul mașinii, mulți șoferi decid să încalce legea din Codul Rutier, de cele mai multe ori motivând că nu au locuri de parcare. Dar, deși motivația ar ptuea săs tea în picioare, în practică acest mot de a parca nu este admis. Așa că, citește mai departe și află dacă ai voie să parchezi mașina pe stradă și pe trotuar în același timp.

Codul Rutier: Ai voie să parchezi mașina pe stradă și pe trotuar în același timp?

Nu sunt puține situațiile în care șoferii aleg să-și parcheze mașina în acest mod. Dar, așa cum spunea legea din Codul Rutier, există riscul unor amenzi usturătoare. Genul acesta de parcări vin și ca urmare a numărului tot mai mic al locurilor de parcare, iar atunci când găsesc un loc cât-de-cât bun, șoferii se folosesc de această oportunitate, uitând că, de fapt, nu ai voie să parchezi mașina pe stradă și pe trotuar în același timp.

Vezi și: Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi

Parcarea pe trotuar nu este ilegală, dar puteți primi o amendă pentru acest lucru dacă nu respectați normele în vigoare, și anume să lasați un spațiu de minim un metru petru ca pietonii să poată circula ușor pe trotoar.

Amenzi mari dacă nu se ține cont de legea din Codul Rutier

Codul rutier prevede că șoferii trebuie să șină cont de acest aspect, astfel există riscul unor amenzi, chiar dacă parcarea se face în fața propriei case. Dar, așa cum este prevăzut în art.72 din Codul Rutier, prevăzut în OUG 192/2022, se interzice ocuparea spațiului de trotoar cu vehicule imobilizate.

Vezi și: Greșeala care te lasă fără permis în 2024. Codul Rutier vine cu noi schimbări

În baza noilor reglementări intoduse în Codul Rutier, șoferii care nu țin cont de legea din Codul Rutier, riscă amenzi extrem de mari, cu până la 6 puncte de amendă. Spre exemplu, dacă vrei să parchezi așa în București, dar nu vrei să te trezești cu amendă, poți vedea cum se parchează pe o paltformă digitală care te ajută în acest sens (vezi aici).

Sfaturi de luat în seamă când vă parcați mașina

Asigurați-vă că nu parcați pe un loc rezervat, acestea sunt de obicei marcate cu numere sau numere de înmatriculare ale mașinilor. Asigurați-vă, de asemenea, că nu există un semn de interdicție pentru zona respectivă.

Vezi și: Schimbare oficială în Codul Rutier în 2024! Atenție, șoferi: se ia permisul pentru 10 ani!

Asigurați-vă, de asemenea, că nu împiedicați pe altcineva să ajungă sau să iasă din locul său de parcare. În concluzie, mare atenție când vă decideți să vă pacați mașini, și mai ales unde o parcați. Există riscul ca făcând așa, să vă treziți cu amenzi mari.