Legea din Codul Rutier, despre verdele intermitent la semafor. Care este adevărul, de fapt
Deși există reguli bine stabilite, participanții români la trafic de cele mai multe ori fac dovada necunoașterii acestora. În Codul Rutier, reglementat încă din 2002 prin Ordonanța de urgență nr. 195/2002, există un punct pe care mulți șoferi fie nu îl știu, fie îl știu, dar îl ignoră și vor să facă ce îi taie capul. Dacă nu v-ați prins despre ce este vorba, vă spunem noi. Este vorba de ce trebuie să facă doi participanți la trafic, dacă la semafor apare culoarea verde intermitent, iar primul se află pe prima bandă, dar cu intenția de deplasare înainte, și stă reglementar la stop, și cel de-al doilea, în spatele primului, care claxonează în neștire pentru că vrea să facă la dreapta, deși semaforul este roșu, dar există și cel verde intermitent.
Codul Rutier și gradul de civilizație în trafic
Fie că ne place sau nu, am ajuns să fim dependenți de mașină, dar există și un grad de comoditate. De ce să merg cu transportul public, când pot face mai puțin timp cu mașina personală. Dar, după cum arată datele, traficul rutier, cel puțin în București, a ajuns un adevărat calvar.
Ore în șir, mai ales la orele dimineții, sau seara, când lumea pleacă de la muncă, sunt pierdute, și aduc situații de stres, nervi, și chiar accidente. Nu de puține ori vi s-a întâmplat, în trafic fiind, să fiți conștienți că v-ați așezat la stop, chiar și pe prima bandă, regulamentar așteptând culoarea verde.
Și, de cel puțin tot atâtea ori, s-a nimerit ca în spatele vostru să apară un alt participant la trafic, la fel de grăbit, dar care are intenția să facă la dreapta, deși semaforul roșu, dar existând cel verde intermitent. Cum e și normal, vă așteptați rândul la semafor, mai ales dacă intenția este să mergeți înainte, pe sensul de mers, și să nu băgați în seamă claxoanele celui din spate, și chiar vorbele de duh aruncate de după geam.
Verdele intermitent și ce facem bine și ce nu
Aici intervine situația dublă, cu alte cuvinte, amândoi sunteți așezați corespunzător, amândoi aveți dreptate, dar amândoi greșiți în același timp, dar în anumite condiții. Situația are două paliere foarte importante, menționate clar în Codul Rutier, și cum spuneam, reglementat prin Ordonanța de urgență nr. 195/2002.
Primul caz
Dacă te afli pe prima bandă, lângă trotuar, stând la semafor, dar intenția de deplasare este înainte, și nu există semnalizată banda spre dreapta, dar există cel de-al doilea semafor verde intermitent, celălalt șofer aflat în spatele tău, nu poate face altceva decât să aștepte culoarea verde normală, pentru a se putea deplasa spre dreapta. În acest caz, dacă insistențele sale, claxonând, poate primi puncte de amendă, asta însemnând amenzi cuprinse intre 580 si 725 de lei. Concluzia este că ești legal și nu veți păți nimic.
Al doilea caz
Dacă te afli pe prima bandă, lângă trotuar, stând la semafor, dar intenția de deplasare este înainte, și există semnalizată banda spre dreapta, și există cel de-al doilea semafor verde intermitent, celălalt șofer aflat în spatele tău, poate trece pe culoarea verde intermitentă, pentru a se putea deplasa spre dreapta. În acest caz, tu ești cel care s-a poziționat greșit, obturând calea de acces, și există riscul să fi amendat chiar tu, dar și șoferul din spate, dacă claxonează mai mult decât este cazul.
Concluzie
Atunci când plecăm la drum, este important să cunoaștem atât semnele de circulație, dar și legislația în vigoare przentă în Codul Rutier, nu de alta, dar numai așa putem evita situațiile neplăcute în trafic, dar și să demonstrăm faptul că putem circula în mod civilizat.