03 mart. 2020 | 12:32

Legea care schimbă vârsta de pensionare pentru profesori. Până la câți ani pot sta la catedră

Știri generale
Legea care schimbă vârsta de pensionare pentru profesori. Până la câți ani pot sta la catedră
Planurile parlamentarilor cu profesorii Inquam Photos / Octav Ganea

Un proiect de Ordonanță de Urgență controversat a trecut ieri de Senat și se îndreaptă cu pași repezi spre Camera Deputaților, care este și for decizional. Dacă va trece și de deputați, Ordonanța merge la președinte și va fi promulgată.

Profesoarele pot să facă asta dacă vor

Părerile sunt împărțite între profesori acum, că proiectul de ordonanță de urgență a trecut de Senat și amenință să devină literă de lege. Mai exact, Senatul a adoptat ieri un proiect de Ordonanță de Urgență potrivit căruia personalul feminin angajat în învățământ are libertatea de a opta să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani.

Ordonanța nu are încă putere și rămâne de văzut dacă va trece de Camera Deputaților.

Profesoarele ar putea să stea la catedră o eterniitate Inquam Photos / Adriana Neagoe

Profesoarele ar putea să stea la catedră o eterniitate Inquam Photos / Adriana Neagoe

Ce drepturi au profesorii la pensie

Potrivit proiectului, personalul didactic beneficiază de pensie în condițiile prevăzute de legislația de asigurări sociale și pensii care reglementează sistemul public de pensii. Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare și de control se poate face și în timpul anului școlar, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ, respectiv al inspectoratului școlar.

De asemenea, profesorii au libertatea să opteze pentru a desfășura activități didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare. Potrivit legii, personalul didactic pensionat din învățământ beneficiază de asistență medicală și de acces la casele de odihnă și la bazele de tratament ale cadrelor didactice.

Parteneri
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
„E toată mașina ruptă pe dedesubt. Uitați-vă ce crater e acolo”. Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Cum se curăță cel mai bine ferestrele. Nu mai rămâne nicio urmă
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Comisia Europeană a dat ORDIN! România este obligată. Are termen două luni
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro