Legea care prevede un nou tip de pensie în România a fost promulgată. Ce trebuie să facă românii

Românii vor putea beneficia de o nouă pensie și legea a fost votată de către președintele Klaus Iohannis. Proiectul legislativ se afla pe masa decizională încă din toamna anului trecut, când a trecut de Senat, fiind votat și de către parlamentari. Hotărârea mai urma să fie prompulgată de către liderul statului, iar decizia a venit la începutul săptămânii.

Legea care prevede un nou tip de pensie în România a fost promulgată

Legea care prevede un nou tip de pensie în România a fost promulgată. Ce trebuie să facă românii
Românii vor putea beneficia și de pensia ocupațională. Legea a fost promulgată luni de președintele Iohannis

Legea care prevede un nou tip de pensie a fost promulgată de către președintele României și urmează să fie publicată și în Monitorul Oficial, la fel ca alte legi. Este vorba despre pensia ocupațională, de care românii vor putea beneficia, dacă se vor încadra în categoriile bine stabilite. Legea mai face referire și la organizarea, dar și funcționarea fondurilor pentru pensiile ocupaționale. A fost stabilită și o schemă pentru acest tip de pensie, ce vine în completarea altor venituri similare ce sunt acordate de sistemul de pensii din țara noastră. Poate fi încasată și dacă există cea de la stat, pensiile administrate în mediul privat, fie cele facultative.

Legea a intrat în vigoare încă de luni și întrunește prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016, privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale. Pentru un astfel de fond de pensii se pot înscrie angajații din partea unuia sau ai mai multor angajatori. Schema de pensii ocupaționale trebuie furnizată autorităților competente de către angajatori. Tot angajatorul este cel care stabilește cuantumul de contribuție proprie pentru angajații săi, după mai multe criterii, precum vechimea, funcția sau drepturile salariale.

Ce trebuie să facă românii

Orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile de bază prevăzute în schema fondului de pensie ocupațională poate încasa acest tip de pensie, potrivit Mediafax. Contribuțiile din partea angajaților și angajatorilor se datorează, colecteză și virează de către angajator pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal (CNP) al celor care își doresc să devină beneficiari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI