Recent Parlamentul României a votat două modifcări legislative. Prin noua modificare toți copiii vor avea acces la servicii de sănătate, educație și protecție socială. În același timp, cele două camere au votat o altă modificare la Legea adopțiilor. Votul a fost dat pe 2 noiembrie, în Parlamentul României.
Prima modificare votată de Parlamentul României este cea a accesului la servicii de sănătate, educație și protecție socială a copiilor din România.
Adoptarea de către Parlamentul României a amendamentului la Legea 292 vizează instituirea unui pachet minim de servicii pentru copii și familiile acestora în fiecare comunitate rurală și urbană din România. Modificarea legislativă, în acest caz, a fost votată pe 14 octombrie 2020.
Pachetul minim de servicii este un model integrat la nivel de comunitate. Accentul este pus pe existența celor mai vulnerabili copii și a familiilor acestora. Acesta a fost conceput pentru a preveni și aborda într-un stadiu incipient, probleme acute alew societății.
Vorbim aici de violența, sărăcia, sarcina timpurie, bolile prevenibile, lipsa accesului la prestații în numerar, instituționalizarea și abandonul școlar etc. În majoritatea cazurilor, copiii vulnerabili se confruntă nu doar cu una, dar mai multe dintre aceste privări, subliniind importanța unei abordări intersectoriale.
Cea de-a doua modificare legislativă se referă la controversata Lege a adopțiilor. Prin această modificare legislativă s-a dorit realizarea unei flexibilități în procedura de evaluare a adopțiilor, dar şi a etapei de monitorizare post-adopţie. Noua modificare are în vizor și debirocratizarea unor proceduri, care sunt și-așa destul de greoaie.
”Mă bucur enorm că am reuşit să trecem şi această lege care este, cu adevărat, în beneficiul copiilor. Sunt mai bine de doi ani de când muncim pentru ca această iniţiativă să devină realitate. Copiii din sistemul de protecţie trebuie să aibă, în mod real, şansa la o familie. Schimbările aduse prin legea votată astăzi sunt aşteptate de ani de zile de copiii din sistemul de protecţie dar şi de părinţii care îşi doresc să adopte şi mă bucur că le putem spune astăzi că am reuşit.” a declarat Oana Bîzgan, conform sursei citate.
Și în cazul primei modificări, dar și în cazul celei de-a doua, proiectele au fost demarate și susținute de deputata Oana Bîzgan și Roxana Mînzatu. Conform proiectului adoptat, în cazul copiilor trecuți de 14 ani, procedura de adopție este valabilă. Cu alte cuvinte aceștia vor putea fi beneficiari procedurii de adopție.