Legea pentru asigurarea locuințelor va fi schimbată, în contextul în care România este tot mai des lovită de furtuni puternice, care produc pagube mari. Polițele obligatorii pentru locuințe vor cuprinde pe lângă riscul de cutremur, inundații și alunecări de teren, și pe cel de furtună.
„Lucrăm la modificarea legislației asigurărilor și vrem să introducem riscul de furtună în polițele PAD. De asemenea, vrem să introducem posibilitatea ca PAID, societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe, și asigurătorii să vândă direct polițe PAD. Vom ridica și pragul maxim de deținere în acționariat, de la 15% la 25%, dar nu mai mult de 30% din capitalul social al PAID”, a declarat Cristian Roșu, responsabil cu sectorul Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.
În fondul locativ național sunt în acest moment 8,9 milioane de locuințe. Dintre acestea, sunt asigurate aproape 20%. Legea prevede că toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremure, alunecări de teren și inundații), în caz contrar riscă amenzi de până la 500 de lei. Limita sumei asigurate este de 10.000 sau 20.000 de euro (în funcție de structura de construcție a locuinței pentru care se încheie polița). În funcție de suma asigurată, valoarea primei poate fi de 10 euro sau de 20 de euro.
Legislația urmează să fie schimbată astfel încât polițele să includă despăgubiri și în cazul pagubelor provocate de furtuni, care au devenit tot mai dese în România în ultima vreme.
PAID avea un portofoliu de 1,704 milioane de contracte de asigurare încheiate la finalul anului 2018, o creștere de 0,7% față de anul 2017. Societatea a plătit despăgubiri totale de 3,32 milioane de lei în 2018 (451 de dosare), în timp ce în 2017 a plătit 2,89 milioane de lei (559 de dosare).
Compania și-a propus ca până în anul 2021 să crească gradul de penetrare al asigurărilor obligatorii de locuințe de la circa 19% în anul 2016 la circa 25% în anul 2021.