Legătura nebănuită dintre ÎPS Pimen și Nicolae Ceaușescu. S-a întâmplat în 1966, la Mănăstirea Putna

de: Filon Stan
22 05. 2020

În timpul comunismului, românii erau îndemnați să evite bisericile, iar oamenii erau nevoiți, de multe ori, să-și facă crucea cu limba, doar pentru a nu fi văzuți de alți tovarăși, care să le facă probleme. Cu toate acestea, Nicolae Ceușescu a fost la Mănăstirea Putna iar ÎPS Pimen a fost martor la prima vizită făcută de președintele României la lăcașul sfânt. După această vizită, românii au dat năvală la mănăstirile din țară.

Nicolae Ceaușescu a mers prima dată la Mănăstirea Putna când IPS Pimen era stareț

Vizita istorică a avut loc în anul 1966, când Ceaușescu a fost însoțit de o delegație de 8 americani la Mănăstirea Putna. Era cu 8 ani înainte să devină președintele României. Regretatul IPS Pimen, cel care a fost martorul acestei vizitei a fostului președinte al României, povestea că imediat după acest moment, Mănăstirea Putna, dar și alte lăcașuri de cult s-au umplut de turiști, scrie evz.ro.

„În anul 1966, Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna cu prilejul împlinirii sorocului de 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna. După această vizită, Putna, îndeosebi, dar și celelalte mănăstiri au fost „năvălite” de mulțimea turiștilor, mai ales a școlarilor și a studenților.

Nicolae Ceaușescu a mers prima dată la Mănăstirea Putna când IPS Pimen era stareț

Nicolae Ceaușescu a vrut să pupe biblia, dar a fost oprit la timp

Dacă Ceaușescu a fost la Putna, nu mai are nimeni dreptul să ne mai urmărească și să ne ceară socoteală de ce mergem la biserică și la mănăstiri”, spuneau turiștii cu multă bucurie sufletească”, a spus IPS Pimen.

La sfârşitul slujbei, stareţul a stat cu Biblia în faţa altarului pentru a fi sărutată de credincioşi, iar americanii au intrat în şir şi s-au conformat ritualului. A venit și rândul lui Nicolae Ceauşescu să pupe biblia. Acesta s-a aplecat, dar a fost tras de mânecă de Elena Ceaușescu: ”Nicule, noi suntem atei!”.