În lumea în care trăim, un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt nefericiți. Cu toate acestea, există câteva țări care fac excepție de la regulă și de la care ar trebui să învățăm câte ceva.
Danemarca obișnuiește să ocupe pozițiile fruntașe în clasamentele globale referitoare la gradul de fericire al oamenilor. Deși ai crede că acest detaliu se datorează condițiilor de trai mai relaxate derivate din salarii mai mari și o infrastructură peste medie, răspunsul ar putea fi mai simplu decât atât și are legătură cu educația.
În timp ce ne-am obișnuit să fim agresați atunci când suntem prea sensibili și lipsiți de o ambiție extremă în mediul competitiv corporatist, danezii predau emaptie în școli. Rezultatele sunt șocante.
Raportul pentru Fericirea Globală sau World Happiness Report este realizat începând cu 2012 de către Națiunile Unite prin intermediul unor sondaje în 155 de țări din lume. La final, se crează un clasament pornind de la gradul de fericire al participanților la analiză. Conform acestui raport, Danemarca s-a numărat în ultimii 7 ani, fără excepție, în top 3 cele mai fericite țări din lume.
Conform experților, cel mai important rol în dobândirea fericirii se datorează orei săptămânale de empatie predată în școli. Materia cu pricina a fost introdusă în sistemul educațional din Danemarca în 1993 sub numele de Klassens Tid. Aceasta nu este o materie opțională și nu se predă doar într-o singură clasă. În schimb, copii cu vârste între 6 și 16 ani o învață pe tot parcursul școlii generale și a primilor ani de liceu.
Rezultatele sunt aproape previzibile. Elevii învață să fie mai empatici cu problemele celor din jur. Asta îi ajută să formeze relații mai bune cu cei din jur și să aibă cariere de succes mai târziu în viață. În plus, ajută la prevenirea fenomenului de bullying în școli. Danezii sunt convinși că aceasta este soluție pentru succes în viață și fericire, iar rezultatele confirmă acest lucru.