Laura Codruța Kovesi, singură în cursa pentru funcția de procuror-șef european. Ce s-a întâmplat cu candidatul francez
Laura Codruța Kovesi rămâne singură în cursa pentru funcția de procuror-șef european. Candidatul francez Jean-François Bohnert urmează să fie numit la șefia Parchetului financiar francez, după audierea din 11 iulie, astfel că fosta șefă a DNA este tot mai aproape de Bruxelles.
Laura Codruța Kovesi, singură în cursa pentru șefia Parchetului European
Jean-François Bohnert a fost audiat joi, 11 iulie 2019, și urmează să fie noul șef al parchetului financiar francez. El era singurul contracandidat al Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Bonhert îi va lua locul lui Eliane Houlette, care a ajuns la final de mandat. În aceste condiții, Consiliul Uniunii Europene ar urma să o învestească pe Kovesi în fruntea Parchetului European, în cazul în care nu există obiecții.
Consiliul Uniunii Europene l-a susținut până acum pe Jean-François Bohnert în cursa pentru șefia Parchetului European, în timp ce Parlamentul European a fost de partea Laurei Codruța Kovesi. Dacă va fi numită în funcție, Kovesi va fi procuror-șef european timp de 7 ani, iar la final mandatul nu va putea fi reînnoit.
Potrivit site-ului wikipedia, rolul Parchetului European este „investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro.”
Zilele trecute, premierul Viorica Dăncilă a făcut o declarație surprinzătoare cu privire la susținerea fostei șefe a DNA în cursa pentru Parchetul European.
„Nu am discutat despre acest lucru. Pentru a lua o decizie sau pentru a vedea modul în care ne poziționăm vizavi de acest subiect trebuie să avem o discuție în forurile statutare. Am spus încă de la preluarea mandatului că atunci când luăm decizii nu trebuie să le ia doar președintele sau un grup restrâns. Fiecare decizie trebuie să ne-o asumăm și dacă este o decizie bună, să avem și noi satisfacția acestei decizii în forul în care am luat această decizie, dacă este o decizie rea, să ne-o asumăm cu toții. (…) Trebuie să avem democrație în partid și să luăm deciziile împreună. Nu am discutat acest subiect și nu vreau să vin cu o părere personală. Vreau să vin cu părerea forumului statutar”, a spus Dăncilă.