Traian Băsescu a făcut-o prima femeie procuror general și în același timp și cel mai tânăr procuror general al României. Fostă bastchetbalistă de performanță, cu rezultate notabile în 1989, povestea Laurei Codruța Kovesi, marcată de controverse și tenebre, este demnă de o carte. Din octombrie 2019 este procuror-șef al Parchetului European, în Luxemburg, și este plătită regește. Salariul ei pe o lună.
Averea Laurei Codruța Kovesi a interesat întotdeauna. Publicată cu greu de CSM în august 2016, după multă așteptare și scandal în presă, declarația de avere a fostei șefe DNA arăta imaculată, precum imaginea pe care o prezenta public la începuturile sale.
Aceasta declara în acea perioadă doar un apartament de 57 de metri pătrați în București, luat cu credit ipotecar în 2007. Avea și 12.000 de euro în conturi și un credit de 45.000 de euro. Fără bijuterii sau alte bunuri.
Și dacă odinioară încasa 3.000 de euro pe lună, acum, din postura de procuror-șef, este plătită regește. Salariul ei lunar se apropie de 15.000 de euro. Deși nu și-a publicat încă declarația de avere pe site-ul instituției, s-a aflat la cât se ridică indemnizațiile procurorilor din subordinea ei, pentru posturile scoase la concurs.
Aceștia pot câștiga peste 12.000 de euro. Grila de salarizare diferă în funcție de distanța față de casă, dar și de numărul de copii pe care angajații îl au. Astfel, un procuror cu doi copii ajunge să câștige cu aproape 2.000 de euro mai mult decât un burlac. Înainte de începerea mandatului, Kovesi preconiza că va avea un salariu lunar de aproape 12.000 de euro, din care aproape un sfert îi va cheltui pe chirie.
„Cred că o să primesc în jur de 12.000 de euro pe lună aici. În România și la DNA și la Parchetul General era în jur de 3.500 – 4.000 de euro pe lună.(…) Primești salariu și te descurci, îți închirieazi locuință. Eu mi-am găsit la 3.000 de euro pe lună un apartament cu două dormitoare, este cumva destul de aproape de viitorul loc de muncă, nu e ceva deosebit, destul de modest, îmi rămân bani, nu mă plâng”, declara oficialul într-un interviu pentru Europa FM.
„Să vedem dacă ați făcut ceva în România. Ați fost un personaj controversat. Ați doborât câțiva oameni puternici din țara dumneavostră. Dar dacă analizăm situația din România, în momentul în care ați plecat de la DNA, de fapt ați fost dată afară de guvern, când ați plecat, Transparency International a spus că în România corupția era de fapt și mai mare”, i-a spus jurnalistul lui Kovesi.
„E important de spus că mentalitatea întregii societăți poate contribui la scăderea nivelului de corupție”, a replicat aceasta.
„Totuși, în România aveți o anumită reputație pentru modul în care ați trecut peste orice în derularea anchetelor. Se pare că erați în stare să folosiți serviciile secrete în mod subtil, pentru a găsi mizerii despre suspecții pe care îi vânați. Metodele au fost reclamate la Curtea Constituțională a României”, a mai spus prezentatorul BBC.